Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

98 vindkraftverk på Alfta finnskog

Vindkraftsplanerna på Alfta finnskog är nedbantade. När Bergvik skog drog igång Vindkraftprojekt Hälsingeskogen talade man om upp mot 140 vindkraftverk fördelade på två delområden.

I dag har man landat på 98 vindsnurror i ett område som finns i den sydöstra delen av kommunen.

Skulle det byggas 98 verk handlar det om en totalinvestering på 4,7 miljarder kronor.

Området sträcker sig sydost om Skålsjön och sedan ner mot dalagränsen och öster om Svabensverk. Det följer kommungränsen mot Bollnäs. I bygden runtom just Svabensverk väckte vindkraftsplanerna en stark opinion emot.

– Det är inte direkt unikt att planerna ändras under förprojekteringen av ett sådant här projekt. Vi lyssnar på alla synpunkter, när vi kommer till ett område vi jobbar med, säger Björn Risby för Bergvik skog.

Går allt efter planerna är det realistiskt med en byggstart av de 98 vindkraftverken 2016-2017, tror Björn Risby. Men först måste Bergvik skog göra sin ansökan klar eventuellt i år och få ett tillstånd. Bergvik skog driver också bara förprojektering och överlåtelse. Detaljprojektering och byggandet kommer sedan det vindkraftbolag som är intresserat av projektet att utföra.

Under februari och mars har framförallt Stina Rydberg, som är kommunikatör för Pöyry som på uppdrag av Bergvik skog utreder förutsättningarna för en etablering av vindkraftverk på bolagets mark, mött olika politiska partier i Ovanåkers kommun och informerat om planerna. Även kommunstyrelsen har fått information.

– Vår ambition är att även kalla till ett samrådsmöte för allmänheten före sommaren, säger Stina Rydberg.