Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90-årig kvinna dog i taxin

En kvinna i 90-årsåldern skickades hem ifrån akuten på Bollnäs sjukhus mitt i natten.
Framme vid Åsgårdens servicehus i Söderhamn upptäckte personalen att hon dött under taxifärden.

Vårdenhetschef Shirani Jayawardena vid Bollnäs sjukhus ansvarar för vårdens utredning av det inträffade. Hon uttalar sig inte i det enskilda fallet, men säger:

– När det beslutas att en patient ska skickas hem istället för att skrivas in på sjukhuset så bygger det alltid på en medicinsk bedömning.

Det var vid halvfyratiden på natten som en bårbil från Söderhamns Taxi anlände till Bollnäs sjukhus för att hämta kvinnan.

Chauffören har svårt att bedöma kvinnans tillstånd när han hämtade henne i Bollnäs.

– Men hon var väldigt gammal. Det var ingen man kunde föra ett resonemang med, men så är det i och för sig ofta med personer vi kör.

Chauffören och passageraren hade ingen kontakt under resan. Hon var tyst och chauffören märkte inte att något hänt förrän personalen vid Åsgården mötte upp vid bilen och konstaterade att kvinnan var död.

Chauffören upplevde det som obehagligt att bli vittne till det inträffade. Han frågade sig varför en så gammal människa ska skickas hem från sjukhuset mitt i natten.

– Det är hemskt att sådant här ska behöva hända.

Ibland kan det vara bättre att en gammal människa får stanna kvar i sin vanliga miljö, istället för att slitas upp och bli inlagd på sjukhus.

– Men då görs de övervägandena i samråd med den boende och de anhöriga. Det handlar om palliativ vård för personer med ett kroniskt sjukdomstillstånd, säger Britt-Marie Blom Lindström, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid omvårdnadsförvaltningen i Söderhamn.

Hon har varit i kontakt med de anhöriga. Enligt henne överväger de anhöriga att göra en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Än har ingen anmälan registrerats, men händelser kan anmälas till HSAN nästan två år efter att det inträffat.

– Det som hänt är ytterst beklagligt och mycket jobbigt för de anhöriga, säger Britt-Marie Blom Lindström.

Hon har gjort en utredning och skickat en avvikelserapport vidare till landstinget.

– Det som är helt klart är att vi från kommunen inte gjort något fel. Den som bor i ett särskilt boende måste ha samma rätt att uppsöka en akutmottagning som alla andra.

Skillnaden är naturligtvis att de som bor i särskilt boende har god tillgång till personal och hjälp runt omkring sig, konstaterar hon.

– Men vi har inte tillgång till alla apparater som behövs inom vården och vi kan inte göra alla bedömningar. Vi har inte läkare på plats vid våra boenden.