Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

88-årig mördare får inte straffet ändrat – risk att han begår nya brott

Helmer Ljus från Delsbo är 88 år och Sveriges äldste livstidsfånge. Han ansökte om att få straffet tidsbestämt – men hovrätten nekar. Detta eftersom det finns en stor risk att han återfaller i brott, bedömer rätten.

Annons

Helmer Ljus dömdes till livstids fängelse efter att han knivmördat en rörelsehindrad granne i Ljusdal 1999. Det var andra gången han dömdes för mord. 1988 yxmördade han en man i Delsbo.

Han har flera gånger tidigare ansökt om att få ett tidsbestämt straff, men fått avslag. Senast i juni gav Örebro tingsrätt avslag på hans ansökan. Han uppgav då att han mest sover om dagarna, att han inte har problem med alkohol och att bedömningen att han är fortsatt farlig är felaktig.

Tingsrätten konstaterade då att förhållandena för Helmer Ljus inte har förändrats, utöver att han har åldrats, och att det är fortsatt stor risk att han återfaller i allvarlig brottslighet.

Ärendet överklagades till Göta Hovrätt, som nu avslår ansökan och går på tingsrättens linje.

Helmer Ljus avtjänar sitt straff på anstalten Saltvik i Härnösand.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!