Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

85 procent mer vindkraft de två kallaste månaderna

Sven-Erik Bengtsson påstår i en insändare (
12/1
) att när effekten behövs som mest är vindkraften som sämst! Detta är hel fel, skriver Charlotte Unger, vd Svensk Vindenergi.

Vindkraftens elproduktion stämmer väl med variationerna i behovet. Sommartid när elbehovet för uppvärmning är lågt levererar vindkraften som minst, vintertid när det är kallt levererar vindkraften som mest. Under juni - juli 2015 var vindkraftens medeleffekt i Sverige 1 228 megawatt (MW). Under januari - februari var medeleffekten 2 268 MW. Vindkraftens elproduktion var under 2015 hela 85 procent högre de två kallaste månaderna jämfört med de två varmaste.

Eftersom vindarna varierar lokalt finns det stora fördelar att koppla ihop elsystemet. Vädersystemen kommer ofta in över brittiska öarna och vandrar vidare åt nordost över Danmark, Sydsverige, Mellansverige, Norrland och Finland. Elöverskott från blåsiga områden kan ledas till mindre blåsiga. På så sätt utjämnas vindkraftsproduktionen.

I Skandinavien har vi den stora fördelen av att vi har mycket vattenkraft. Norges elproduktion består nästan helt av vattenkraft och i Sverige har vi nästan hälften av elproduktionen från vattenkraft. När det är blåsigt och vindkraften levererar mycket el kan vattenkraften regleras ned och vattnet sparas i magasinen. När det är svaga vindar kan effekten ökas i vattenkraften för att täcka behovet.

Vid extrema effekttoppar vintertid när det är mycket kallt i hela Norden sätts elsystemet på prov. Det behöver finnas kraftverk som bara behövs de kallaste timmarna och kanske bara några timmar.  Den mest ekonomiska lösningen finns i en blandning av produktion och användning samt lagring. Elsystemet sitter ihop och därför kommer överföringar länder emellan att vara viktiga för balansen. Att bygga ut vindkraft så att effekten alltid är tillräcklig skulle ge gigantiska elöverskott och helt onödiga kostnader.

Charlotte Unger

vd Svensk Vindenergi

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel