Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

85 procent in på gymnasiet

I vintras kom uppgifter om allt för låga betyg för niorna vid främst Alftaskolan och även Celsiusskolan i Edsbyn. Läget var allvarligt, eftersom niornas betyg avgör om man kommer in på gymnasiet eller inte.

Annons

I år var det extra känsligt, eftersom det krävdes godkänt i fler betyg än tidigare för att komma in i den nya gymnasieskolan.

Sedan dess har det arbetats intensivt vid skolorna för att hjälpa eleverna att höja sina betyg. Betygsutfallet för vårterminen blev att 99 procent av niorna vid de båda skolorna fick godkända betyg i svenska, 96 procent i engelska och 88 procent i matematik.

Men eftersom det som sagt krävdes godkänt i fler betyg, så var det 85 procent av niorna som kom in på gymnasiet. De som inte kommer in går istället de individuella programmet, där man bland annat har möjlighet att komplettera sina betyg.

Barn- och skolnämnden tog på torsdagen upp dessa siffror och fick en genomgång av vad som har gjorts.

Vid Alftaskolan hade niorna hjälp av gymnasiecoacher, det vill säga mellan fem och tio gymnasieelever som gick in och hjälpte varsin elev. Man jobbade med detta på fritiden efter skoldagens slut.

Inom arbetslagen på skolorna jobbade man också på hur man ska arbeta.

I undervisningen prioriterades vissa ämnen, främst lyfte man upp matematiken.

– Vi kan se att de elever som redan hade ganska bra betyg höjde sina betyg. Men också att de som redan hade låga betyg inte höjde så mycket, säger Håkan Englund.

Man kan säga att gapet mellan elever med höga betyg och elever med låga betyg ökade.

Mer läsning

Annons