Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

83-årige Helmer Ljus får fortsatt livstid

Den morddömde livstidsfången Helmer Ljus, 83, får inte sitt straff tidsbestämt. Det meddelade Örebro tingsrätt på fredagen.

Ännu en gång har Helmer Ljus fått avslag på en begäran om ett tidsbestämt straff. För tre år sedan ansökte han om nåd av ålders- och hälsoskäl, men fick även då avslag.

Helmer Ljus är Sveriges äldste livstidsfånge och har dömts för två mord. Det första 1988 i Delsbo, då han dömdes för att berusad ha yxmördat en man. Det andra skedde i Ljusdal 1999 och han dömdes då mot sitt nekande för att ha mördat sin rörelsehindrade granne med flera knivhugg.

Helmer Ljus sitter på anstalten Saltvik i Härnösand och beskriver sig själv som skröplig, men enligt Rättsmedicinalverkets utredare är han vid god vigör. Han har själv sagt att om han släpps fri planerar han att bo i en stuga i skogen.