Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

77-åring nekas särskilt boende

Den 77-årige mannen klarar sig inte själv. Med jämna mellanrum ramlar han och slår sig medvetslös.
Trots detta vägrar Söderhamns kommun att upplåta en plats på ett särskilt boende.

Den 77-årige mannen bor ensam i en avskild stuga. Han fick en stroke efter att hans fru gått bort förra sommaren och får hjälp av sin granne. 77-åringen har svårt att gå och så sent som i onsdags ramlade han ute på sin tomt och blev liggande i över två timmar innan grannen kom till undsättning.

– Jag behöver ett boende där någon har uppsikt över mig både dag och natt. Jag mår inte alls bra av att ha det så här, det är sanningens ord, säger mannen.

Natten efter det senaste fallet sov han i en fåtölj. Han hade smärtor i kroppen och inte trodde att han skulle kunna ta sig upp ur sängen på morgonen.

Han har inte ansökt om regelbunden hemtjänst då personalen inte vill gå in i mannens hus, med motiveringen att han äger en stor hund. I samtal med hemtjänstens handläggare har han fått beskedet att han får all den hjälp han önskar, om han bara gör sig av med hunden.

– Men hunden är mitt enda sällskap. Och att få regelbunden hemtjänst hjälper ändå inte, jag kan ju ramla och slå mig fem minuter efter att de har gått härifrån. Ibland ramlar jag så illa att jag svimmar av, vem ska hjälpa mig då?

– Det är det här med särskilt boende. Jag förstår bara inte varför jag inte kan få bo som jag vill, säger han.

Från Söderhamns kommuns och hemtjänstens sida hänvisar man till socialtjänstlagen.

– Vid varje ansökan gör vi ett hembesök där vi utvärderar personens behov. Och det är just behovet som vi ska till hänsyn till enligt lag, det räcker inte med att personen i fråga vill eller önskar att bo på ett särskilt boende. I det här fallet har länsrätten ansett att kommunen gjort rätt och det man kan göra då är att överklaga till kammarrätten, säger hemtjänstens verksamhetschef Monica Roos.

– Vi kan självklart inte neka personer med husdjur hemtjänst. Men om det finns ett arbetsmiljöproblem så är vi begränsade eftersom vi som arbetsgivare har ett arbetsmiljöansvar. Vi får inte utsätta personalen för risker, den enskildes boende är deras arbetsplats.