Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

75 år sedan Kalle Anka kläcktes

Tisdagen den 9 juni är det 75 år sedan en av vår tids största stjärnor gjorde biodebut. Grattis på ditt jubileum, tack för alla kvack - Karl Magnus "Kalle" Anka.

Karl Magnus Anka, på engelska Donald Fauntleroy Duck.
Den 9 juni 1934 i kortfilmen "Den kloka hönan".
En jubileums-dvd med tio av kortfilmerna, bland annat debuten.
18 långfilmer (fler än någon annan Disneyfigur), över 150 kortfilmer, åtta tv-serier och 21 videospel.
Farbror Joakim, Knattarna, farmor Anka.
Brottsbekämparen Darkwing Duck, på svensk tv i omgångar mellan 1993 och 2006.
Två julaftonsavsnitt med Kalle har klippts av censuren: när han skjuter med kulspruta i djungelavsnittet(för våldsamt) och en tidigare film när han slåss mot svartmyror (för rasistiskt).
Kalle Anka har anklagats för allt från att vara amerikansk imperialist, kulturfara och alltså rasist. Förutom myrorna ovan har det spekulerats i om han skulle ha kallat en annan anka, Daffy, för "nigger" i filmen "Vem satte dit Roger Rabbit" från 1988 (www.snopes.com/disney/films/donald.asp).
Den kända propagandafilmen "Der Führer's face" visar hur Kalle drömmer en mardröm om att han bor i Nazityskland. Kanske var det den drömmen som fick honom att ta värvning; en serie Kalle-filmer från andra världskriget följer Kalles liv i armén, från mönstring via träning till hans första uppdrag mot japanerna.
Kalle Anka-partiet (med olika stavningar) fick i det senaste svenska riksdagsvalet 230 röster.
Den 1 juni 2008 gick det första numret av serietidningen Kalle Anka från 1948 för 105 600 kronor på en nätauktion. Det var första gången som 100 000-kronorsvallen sprängdes.
Clarence Nash, mannen som gjorde hans röst från början ända till 1984. Carl Barks, tecknaren som förnyade honom och införde bifigurer som farbror Joakim,
Den 9 juni 1934 är alltså inte Kalles födelsedag utan datum för hans biodebut. Så när är han född? Sajten bob-bishop.awardspace.com resonerar så här: Enligt en kortfilm är hans födelsedag den 13 mars. En barnbok säger att han föddes på fredagen den 13. I "Den kloka hönan" verkar han vara omkring tjugo år. Det enda datum som stämmer är: fredagen den 13 mars 1914. Kalle Anka är alltså 95 år.
Disney tonar av tradition ner jubileer av den här sorten. Företaget vill inte att figurerna ska ses som gamla, utan tidlösa.