Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

71 procent av 40-åriga män är överviktiga

Alla 40-åringar i länet till hälsosamtal.
Statistiken visar att Söderhamn sticker ut när det gäller övervikt och fysisk inaktivitet. Hela 78 procent av de 40-åriga männen och 62 procent av kvinnorna är överviktiga. I Hälsingland totalt är 71 procent av männen överviktiga och 54 procent av kvinnorna.

Hälsosamtalen blir man kallad till och det är gratis. En riskbedömning, som görs utifrån ett frågeformulär som 40-åringen fyller i med uppgifter om längd, vikt, motion, alkoholintag, rök- och snusvanor och den sociala situationen. Prover tas, BMI räknas ut och midjemåttet kollas.

Statistiken visar 78 procent av de 40-åriga männen i Söderhamn är överviktiga och har ett BMI som ligger mellan 25 och 30. Motsvarande siffror för kvinnor är 62 procent. I Hälsingland totalt är 71 procent av männen överviktiga och 54 procent av kvinnorna.

Och 24 procent av män och 29 procent av kvinnorna i Söderhamn har ett BMI över 30, och då klassas man som fet.

– Jag är inte förvånad. Men visst är det bekymmersamt att vi har en befolkning som drar på sig ökade risker för hjärt-kärlsjukdomar, säger distriktssköterskan Rosalie Carlén.