Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

71 elever intresserade av transport- och lastutbildning

Hur tänker man om man säger nej till en utbildning som uppenbart omedelbart ger eleverna möjlighet till ett arbete inom ortens basindustri... ? undrar skribenten apropå med anledning av att utbildningsnämnden i Ljusdals kommun har sagt nej till en planerad transport- och lastningsutbildning.

Inför den informationsdag om gymnasieval som skedde den 18 oktober har hela 71 niondeklassare anmält intresse för den planerade förarutbildningen vid Slottegymnasiet i Ljusdal. Utbildningsnämnden i Ljusdals kommun har sagt nej till den planerade transport- och lastningsutbildning som Slottegymnasiet föreslagit som ett nytt fordonsprogram till skolan . Syftet med programmet var att ge skolan ett bra komplement till den redan existerande maskinförarutbildningen för skogsbruk och därmed förstärka skolans möjlighet att locka ytterligare elever till skolan. Ljusdal skulle i så fall bli den tredje orten i landet som kan erbjuda den utbildningen.

Behovet av timmerbilsförare är stort … Trots att branschen formligen skriker efter utbildade förare hindrar nämnden en lönsam utveckling av Slottegymnasiets fordonsprogram. Inte mindre än 350 förare per år behövs för att fylla branschens behov.

Det är beklagligt att nämndens ledamöter inte förstått att den nya linjen har stor potential och kan bli den inkomstförstärkning som man så väl behöver när det gäller interkommunal ersättning. Eleverna hade fått en mer komplett utbildning - direkt anpassad för skogsindustrin.

Det här innebär att Slottegymnasiet förlorar en konkurrensmöjlighet mot andra utbildningsinstanser i landet. Genom att förlägga en transport och lastningsutbildning vid Naturbruksgymnasiet hade vi fått en mer komplett utbildning - direkt anpassad för skogsindustrin. Skolledningen är övertygad om att det skulle bli en lönsam utbildningslinje där även elever från andra kommuner ska kunna söka till programmet. Enligt den kostnadsberäkning som har presenteras för nämnden har fordonsprogrammet en potential att ge ett tillskott på 2,7 miljon kronor i interkommunal avgift från och med 2022 och bättre balans i budgeten framöver.

Hur tänker man om man säger nej till en utbildning som uppenbart omedelbart ger eleverna möjlighet till ett arbete inom ortens basindustri...? Skolans förslag till nytt program stämmer väl överens med Utbildningsnämndens uttalande att skolans programutbud/sökbara inriktningar ska riktas mot utbildningar som "tar hänsyn till kompetensförsörjningen i kommunen – har ekonomisk bärighet – intresserar ungdomarna " .

Observer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel