Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70-talister tar plats

Två av Söderhamns privata gallerier, Adular och Tvärgränd, startar hösten starkt med var sin tänkvärd och spännande utställning.

Båda galleristerna har vänt sig till utställare som är män i ungefär samma ålder – Galleri Tvär-gränd till Fredrik Lindberg, född 1975 i Luleå och verksam i Stockholm och Galleri Adular till Jesper Eriksson från Ludvika, född 1970 och numera Falubo.

Jag frågade aldrig om de samarbetat, det tror jag inte, men valet av konstnärer gör det extra intressant att se bägge utställningarna i följd.

Galleri Tvärgränd har möjlighet att hänga i flera rum och kan låta de 24 verk som utställningen består av få det utrymme de behöver. Konstnären Fredrik Lindberg som ställer ut på Galleri Tvärgränd är född i Luleå 1975 men bor och arbetar i Stockholm.

Han har utbildat sig på Birkagårdens och Edelviks folkhögskolors konstlinje, Gävle högskola samt Konstfack. Han har haft en rad separatutställningar i Stockholm och norra Sverige samt är representerad på Norrbottens museum, Jämtlands läns lansting och flera kommuner.

De flesta av Lindbergs tavlor handlar om uppväxten och barndomen. Hans landskap är nedskalat till sina viktigaste beståndsdelar.

I tankebubblor arbetar han med kontrasterande bilder som ger en reflektion eller ny dimension till den närmast drömska och surrealistiska vy han målat.

Som i utställningens största bild, Balladen om svordomar, där tankebubblan svävar över en av landskapets kullar likt en flygande husvagn. I den sitter mamma, pappa och en flicka tätt tillsammans i soffan medan pojken (konstnären) sitter för sig själv på golvet. Kanske som straff för en svordom, vad vet man?

I många av bilderna finns konstnären med som pojke, liten som Teskedsgumman.

På Galleri Adular, på andra sidan staden, bjuder Jesper Eriksson på en annan symbolisk bildvärld, tänkvärd även den.

Han är sedan tjugo år verksam i Falun och har bland annat gått konstlinjen i Gävle och är medlem i Falu konstgrafiska verkstad. Jesper Eriksson arbetar mycket med träsnitt, men på ett otraditionellt vis i mdf-skivor. Några av trycken har han därefter handkolorerat.

Han gör även skulpturer av trä, keramik, betong och till och med brons. Motiven är närmast mytologiska – fågel, orm, kvinna, arketyper gjorda på ett sätt som för tanken till förhistoriska skulpturer från trakterna kring Medelhavet, inspirationskällor för många konstnärer.

Men Jesper Erikssons fåglar har tungor som ormar och ormarna har inte bara en svans utan kan ha två, som människoarmar. Och plötsligt undrar man vem som är orm egentligen.

Han har många strängar på sin lyra, eller gitarr snarare. Sina underfundiga mönster karvar Jesper Eriksson även in i Gibson- gitarrer, varav två finns med på Adulars utställning.