Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 miljoner till föräldrastöd

Regeringen satsar 70 miljoner kronor på ett fåtal kommuner som ska utveckla metoder för ett bättre föräldrastöd.
– Det är sagt att kommuner som samarbetar ska beaktas särskilt. Då borde Gävleborg få mycket, sa Christina Markstedt, socialdirektör vid länsstyrelsen, inför 85 församlade i Gävle på tisdagsförmiddagen.

Annons

Så sent som i torsdags beslutade regeringen om en ny Nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd. Redan under tisdagen samlades 3 000 personer runt om i landets alla län för att via videolänk följa en konferens i Stockholm.

– Vårt mål är att alla föräldrar ska erbjudas ett stöd ända upp till 18 års ålder, men det är naturligtvis upp till kommunerna, sa äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD).

Enligt ministern ser det mycket olika ut i Sveriges kommuner i dag.

– Familjecentralerna har inneburit att situationen är mycket bättre än för tio år sedan, men i en del kommuner finns det bara mödravården och barnavårdscentralen som följer barnet under de två första levnadsåren.

Maria Larsson poängterar tonårsföräldrars behov av stöd.

– Vi har sett att det finns en stor efterfrågan på det.