Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70-åringen från Hudiksvall är Hälsinglands entreprenör

Trots motgångar har han aldrig gett upp visionerna för familjeföretaget. Snart 70-årige Åke Sonerud är utsedd till Hälsinglands entreprenör.

Se också: Vi sänder live från årets Eldklotetsgalan. Följ sändningen här.

Mycket har hänt sedan starten 1952, men företagarandan har aldrig vacklat inom familjen. I synnerhet inte för Åke Sonerud. Med bara några månader kvar till 70-årsdagen får han nu en tidig present i form av utmärkelsen Hälsinglands entreprenör. Det sker samma år som Åke Sonerud både fått diagnosen prostatacancer – och friskförklarats från sjukdomen. Beskedet kom för en knapp vecka sedan.

– Kan det bli bättre? Jag är helt frisk, det är bara köra vidare, säger han och ler stort.

Den obotliga framåtandan är också det som motiverat under åren. Svackorna inom familjeföretaget har varit oundvikliga under resans gång. Idag är man världsledande tillverkare av automatiska snabbfästessystem till olika redskapsbärare, men så har det inte alltid sett ut.

– Av allt som gjorts är jag är nog egentligen mest stolt över att jag aldrig gått i konkurs, säger Åke Sonerud.

Läs mer: Tre Hudikföretag nomineras till länsfinal

Läs mer: Kandidaterna till titeln Årets företagare i Nordanstig

Mellan 70- och 80-talet var problemen, liksom för många andra inom branschen, rätt stora. Hot om nedläggning skapade oro.

– Men min far sade till mig redan i ett tidigt stadium att det tar otroligt långt tid att bygga upp ett förtroende, men oerhört snabbt att rasera. Det har jag tagit till mig av, säger Åke Sonerud.

Läs mer: Här är söderhamnarna som kan bli Årets företagare

Samma sak har han förmedlat vidare till sina egna barn. 2012 tog sonen Henrik Sonerud över som VD, och även dottern jobbar inom OilQuick. Allt till Åkes stora glädje.

– Det är en ynnest, för det är ingen självklarhet att få till en generationsväxling. Jag har förmånen att ha barn som både vill och är lämpade, det är ren och skär lycka.

Även hans stöttande fru, "Nettan", har stor del i framgången, förklarar Åke. Han berättar med glädje om hur de allra första samarbetena med tyska företag präglades av både affärsrelationer och socker.

– Jag minns hur hon skickade med dem lingonsylt till hemresan, efter det första Sverigebesöket. Hon var charmant, säger Åke och skrattar.

Läs mer: Ljusdals kandidater till titeln Årets företagare utsedda

Men huvudingrediensen till det som skulle komma att bli starten på en exportsuccé för OilQuick handlade framförallt om långsiktiga relationer. Det, och en del tyskalektioner för Åkes del.

– Det har alltid handlat om långsiktighet, och en jädra massa timmar. Under de första åren var det mycket resande, och många problem med protoyper. Men är det något jag lärt mig så är det att man måste våga ha visioner och tro på dem.

Då var drömmen att företaget inom tio år skulle omsätta 100 miljoner. En tanke som var näst intill skrämmande, men Åke avvek inte från sina mål . 2011 nåddes det, och i år räknar man med att nå 200 miljoner. Mycket beror på fokus, målmedvetet arbete och moral, tror Åke Sonerud.

– Om man ska lyckas tror jag att man måste våga anställa folk som är duktigare än en själv, och det har jag försökt göra under årens lopp, säger han.

Läs mer: Här är företagen som får representera Bollnäs på Eldklotet-galan

Läs mer: Här är företagen som får representera Ovanåker i Eldklotet

Läs mer: Mittmedia storsatsar och sänder hela Eldklotet-galan live