Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 år med auktioner för Wedinarna

Det är sjuttio år sedan grundaren Pelle Wedin var ute och höll sin första bonnauktion.
Arvingarna för traditionen vidare. Numera fast stationerade på godtemplargården i Jättendal.
Under firmanamnet Wedinarna hinner de avverka minst femton auktioner under 2011.

Sammanhållningen är mycket stark. Beslutet att fortsätta i släktens fotspår kändes självklart för tredje generationen, bröderna Henrik och Fredrik. Deras respektive är med på noterna och är själva engagerade i olika uppgifter.

– Jag hängde med morfar och fick hjälpa till. Lyssnade och sög åt mig. Han märkte väl en viss fallenhet och gav mig förtroendet att assistera honom som utropare, berättar Fredrik Rosén.

Idag är han själv centralkuggen med mikrofon och klubba. Kring sig har han ett samspelt familjegäng där rollerna som kassör, framplockare och skrivare kreeras med rutin och blick för spelet. En blinkning från en odalman nere i publikhavet kan ju innebära det utslagsgivande budet.

– Förut åkte man ut direkt på plats. Numera är det ytterst sällsynt att någon vill ha auktionen hemmavid. Därför koncentrerar vi verksamheten till GT - gården här i Jättendal och blir i sin tur en betydande inkomstkälla för hyresvärden, förklarar Ove Rosén, inflyttad medelpading och ingift i släkten 1972.

Det är han som kör runt med lastbilen och hämtar upp lösöre. I lördags auktionerades bohaget från två adresser i Medelpad och en i Bergsjö.

Wedinarna säljer på provision. Uppdragen kommer allt oftare från hushåll där pensionärer flyttar från sina villor eller gårdar till lägenheter. I regel kan de bara ta med sig bråkdelar av möbler och husgeråd till nya bostaden. Också sterbhus är vanliga kunder.