Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7-åring nekas försäkring – anledning högt bmi

Uppdaterad 20.50
Melvin, 7 år, är en synnerligen aktiv liten kille och är frisk som en nötkärna. Ändå nekas han en barn- och ungdomsförsäkring. Bolaget anser han lider av fetma.

Annons

Det mesta hemma hos familjen Östh-Sandquist tryggas genom Dina försäkringar. Bil, hund, villan och de flesta familjemedlemmar är alla skyddade om olyckan är framme, men inte 7-årige Melvin.

– Vi har ju alla våra försäkringar hos dem och har varit jättenöjda. Så när vi skulle försäkra barnen för ett tag sedan så lämnade vi in en ansökan hos dem, berättar Melvins pappa Fredrik Sandquist.

Efter ett tag kom ett svarsbrev som ställde allt på ända. Dina försäkringar meddelade att tre av barnen nu har barn- och ungdomsförsäkring genom bolaget, men inte Melvin. Han nobbas eftersom hans bmi anses för högt.

– Vi fick verkligen en chock och man undra vad de håller på med. Han är den mest aktiva av alla våra ungar och sitter aldrig still en sekund, berättar Fredrik Sandquist.

För Melvin är det regelbundet bandyträning, älgjakt på helgerna och han spelar fotboll. Tv-spelet som han fick i present av mormor för snart ett år sedan är fortfarande nästan helt oanvänt.

– Jag pratade två gånger med en kvinna från försäkringsbolaget efter avslaget. Jag ville veta hur de egentligen räknar ut BMI när det gäller barn men fick inget riktigt svar, berättar Melvins mamma Maud Östh.

Kvinnan från försäkringsbolaget kunde inte svara på hur uträkningen går till, utan frågade Maud Östh om hon inte själv kan se att sonen är överviktig.

– Det kan jag inte göra. Melvin har alltid varit lång och tittar du på klasskort är han minst ett huvud större än alla andra, säger hon.

Även hans pappa är med sina två meter en bra bit över medellängd. Vid den tredje kontakten med Dina försäkringar så fick Maud Östh tala med försäkringsläkaren.

– Han sa direkt att Melvin lider utav fetma. När jag frågade om en del i förklaringen kunde vara muskler, så sa han att det är inget man räknar med när det gäller barn.

Läkaren undrade också hur många bilringar Melvin har.

– Han har inga bilringar och även om han hade haft det så ska han väl ändå ha rätt till en försäkring, tycker Maud Östh.

Enligt läkaren så är idealet för Melvin 32 kg till hans längd på 140 centimeter, men att det kans skilja några kilo upp eller ner. Nu väger han 44 kilo med kläder på.

– Jag erbjöd mig att skicka kort på Melvin och bvc-journaler, men det hjälpte inte, säger Maud Östh.

Sedan historien blev känd tidigare i dag har uppståndelsen varit stor.

– Alla har hört av sig hittills, till och med andra försäkringsbolag, men inte Dina försäkringar. Det kan man tycka är konstigt, säger Maud Östh.

Melvin själv har varit positiv till att vara med i media. Samtidigt har det varit kluvet med uppmärksamheten.

– Det är inte kul att se sin son på alla löpsedlar, men jag hoppas verkligen att det här hjälper någon, säger Maud Östh.

Hon hoppas att det här kan få försäkringsbolagen att se över sina regler och sluta räkna bmi på barn. Det verkar hon också få gehör för.

Leif Björklund är skadechef på Dina försäkringar och han säger nu att försäkringsbolaget ska se över sina rutiner.

– Det här handlar om en försäkring där det krävs en hälsodeklaration och i den ingår bmi som en av parametrarna, säger han. VI har valt det för att vi ser på övervikt som ett problem som ofta orsakar sjukdomar som stroke och liknande.

Men han säger också att bolaget är medvetna om att bmi har sina begränsningar för att visa ett hälsotillstånd och att man hädanefter inte ska använda sig av det som enda anledning till att neka någon en försäkring.

– Vi kommer att se över våra rutiner omgående, säger Leif Björklund.

Annons