Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

69 av 70 studerande är kvinnor

Siffror direkt från Verket för högskoleservice visar att fler kvinnor än män i medelåldern väljer att byta yrke genom att på nytt utbilda sig. På UC i Ljusdal är kvinnodominansen stor.

När myndigheten publicerar siffror från årets antagningar står det klart att kvinnor i större utsträckning än män i medelåldern väljer att studera. En stor del av dessa kvinnor använder också studierna för att helt byta bransch.

Hos de som önskar byta yrkesbana är kvinnodominerade yrken mest eftertraktade.

– Generellt sett är det en högre andel kvinnor som studerar. Kvinnorna dominerar ännu mer bland äldre studenter, konstaterar Ellen Almgren, utredare på Högskoleverke

På Utvecklingscentrum, UC, i Ljusdal är antalet kvinnor markant överrepresenterade.

– Överlag finns här kvinnor fyllda trettio med barn, de har hus och familj men vill ändå göra något nytt, säger Pär-Arne Nilsson på Utvecklingscentrums, UCs, studentservice.

Bland de 70 personer som är registrerade på UC är 69 personer kvinnor.

– Så här ser det ut i glesbygden, karlarna ska inte studera, de ska jobba och tjäna pengar.

Enligt Pär-Arne Nilsson är olika vårdlinjer de mest frekvent förekommande högskolestudierna på UC, därefter kommer ekonomi. Det är enligt honom helt avgörande att utbildningarna går att läsa på distans.

– För just de som har hus och familj är distanskurserna ett måste.