Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

600 jobb skulle försvinna

Känner ni politiker i S- och MP-toppen så säg till dem att omgående skicka förslaget om skatt på kreosotolja i papperstuggen! De har budgeterat och lagt en skatt på kreosot, som ska ge 120 miljoner kronor i skatteintäkter. Vad de inte visste var att det bara finns ett företag i hela Sverige som importerar den, Rundvirke Poles i Ludvika och Kälarne.

Förslaget skulle innebära att våra stolpar och slipers till SJ blir dubbelt så dyra som i Finland och Norge, det vill säga vi kan inte konkurrera på marknaden och blir tvungna lägga ner hela vår koncern.

Effekten blir att 500–600 jobb försvinner i glesbygderna i Dalarna, Hälsingland och Jämtland. Skatten ger inga nettointäkterna utan kommer att kosta Sverige flera hundra miljoner i uteblivna löneintäkter med följd att folk får leva på bidrag och a-kassa. Glesbygden utarmas ännu mer. Så tokigt får en tilltänkt finansminister, Magdalena Andersson (S), inte bete sig. Gör i stället en pudel och erkänn att detta var ett dåligt förslag och enbart ett populistiskt utspel i valrörelsen.

Jag var häromdagen med som fackligt ombud och träffade S-toppen i Gävleborg, Raimo Pärssinen, som är med i riksdagsgruppen. Han lyssnade och skulle ta det vidare men ingen verkar göra något åt det.

Vi har nyligen investerat 140 miljoner kronor i en såg i Marma som lokala entreprenörer fick vara med och bygga och i Kälarne i sydöstra Jämtland har vi en stolpfabrik som vi byggde 1996 för 300 miljoner, varav 15 miljoner kom i form av bidrag från staten. Nästan hela orten Kälarne jobbar hos oss.

Med tanke på de senaste årens stormar och bekymmer med strömförsörjning har vi snabbt fått fram stora volymer stolpar efter stormarna Gudrun, Sven, Ivar och Hilde. Skulle vi läggas ner får man hämta dem från grannländer med bland annat längre transporttider.

Konkurrenterna i Finland och Norge skickade ironiska gratulationsmail till företaget när förslaget presenterades i den skuggbudget som S och MP gått ut med i massmedia, och de ser ju ut att vinna valet. Då kan detta förslag bli verklighet från den 1 januari 2015.

Anders Jonsson

facklig representant för Rundvirkeskog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel