Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

500 träningstimmar för Emil Sångberg

Efter en virustyngt vintersäsong, börjar nu Emil Sångberg hitta tillbaka till gammal god form. På onsdag fyller Emil 18 år.

Emil Sångberg kommer från en idrottande syskonskara. Hans äldre bror spelade hockey fram till för tre år sedan, och storasyster Elin höll på med friidrott fram till hon blev mamma för några år sedan.

Själv spelade Emil fotboll ett tag, men det har alltid varit skidåkningen som kommit främst. Han började åka skidor då han var nio år, och när det var dags att söka gymnasiet sökte han till längdgymnasiet i Sollefteå.

Läs också: Myhrer säljer kläder

– Men det blev lite tajt om platser där, så jag kom in i Torsby men ville hellre gå i Sollefteå, så då bytte jag till skidskyttelinjen, säger Emil.

Nu går han andra året på naturprogrammet vid skidgymnasiet i Sollefteå.

Och trots att han går skidskyttelinjen, så är fortfarande mest längdåkning det handlar om. Två gånger i veckan tränar de skytte.

– Skidskytte är kul på sitt sätt, men jag tycker längd är lite roligare, säger Emil.

Framför allt är det sprint han är intresserad av, och han kör också ett par skidskyttetävlingar varje säsong.

Innan jul åkte han in på en 30:e plats i stortävlingen Scandic cup, med bara 30 sekunder upp till en 15:e plats. Efter det blev det inte så många tävlingar innan jul, och sen började det gå tungt.

Läs också: Rickardsson tillbaka i landslaget

– För 1,5 månad sedan tog jag ett blodprov som visade att jag haft ett virus i kroppen, så det var inte underligt att det gick tungt.

Emil fick ta det lugnt ett tag, och sen var blodvärdena tillbaka på normala nivåer igen.

Så när det nya träningsåret inleddes nu i mitten av maj med ett snöläger i Stekenjokk, fanns Emil på plats.

– Vi åkte på skaren, och det kändes bra i kroppen.

Sommaren kommer Emil att tillbringa hemma i Hudiksvall, där han ska varva jobb och träning.

– Förmodligen ska jag sälja jordgubbar. Det är ganska lämpligt när man ska träna också.

För det är en hel del träning i sommar

– Jag har planerat för 500 träningstimmar det här året, och 60 procent av den träningen är på sommaren, så det kommer att bli mycket rullskidor och löpning.

Läs också: Eriksson satsar på nytt upplägg