Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

500 friidrottare till Söderhamn under veteran-SM i sommar: "Intresset växer"

 
Veteran-SM i friidrott 2016
Visa alla artiklar

Förmågor och muskler kanske krymper med åren men intresset för veteranfriidrott går i motsatt riktning. När Söderhamns IF arrangerar veteran-SM i juli väntas 500 atleter till Hällåsen.

Söderhamns IF kan se tillbaka på sommaren 2015 som svettig men framgångsrik då klubben var ett ben på vilket soldränkta friidrotts-SM vilade. Nu tas det nya tag – 22 till 24 juli arrangeras veteran-SM på Hällåsen. Runt 500 mer eller mindre grånade atleter väntas till mästerskapet, som i antal starter blir större än fjolårets SM och tidigare veteran-SM på Hällåsen 2006.

– Det blir tre fullmatade dagar. Veteranfriidrotten har vuxit de senaste åren, främst den grupp som börjar vid 35 år som är gränsen för veteraner, säger Lina Haglund från Söderhamns IF.

Se också: Smaka på Sunneborns träningstips: "Jag förespråkar att ta i"

Klubben börjar bli en van SM-arrangör, både senior-SM, veteran-SM och ungdoms-SM finns på meritlistan. Varför igen?

– Dels för att vi vill hålla oss på tå, vi har en jättebra stab med arrangörer som vi vill behålla. Vi har erfarenheten och kunskapen, vi vet vad som krävs. Och så är det kul för staden att bli tilldelad ett sådant arrangemang, det är ju ett ansökningsförfarande, säger Lina Haglund.

Läs också: Sagnias "pers" lovar gott inför VM

Söderhamns IF, som fyller 120 år 2016, är ur startblocken vad gäller förberedelserna. På tisdagen kom Mattias Sunneborn, längdhopparen med mängder av mästerskapsmedaljer på meritlistan, inte minst från senare år, på besök. Han är draglok för dagarna som väntar veteranerna i sommar.

– Han är en bra ambassadör, han är en som sticker ut och som allmänheten känner igen. Robert Kronberg också. Jag tror att de har stor del i att det har blivit större, säger Lina Haglund.

Hon säger att veteranidrottande i Hälsinglands friidrottsklubbar också växer. Störst är verksamheten i Järvsö. I ungdomstävlingar är veteranklasser också stående inslag numera. Kanske kommer ännu fler igång till 22 juli?

Som Mattias Sunneborn säger under sitt besök i Söderhamn.

– Först anmäler man sig, sedan ser man till att komma i form.

Läs också: Alpint aktuellt för SM-veckan