Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 nyanser av blått

Drygt 30 konstnärer och hantverkare i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner öppnar sina ateljéer för besökare i Kristi Himmelfärdshelgen. En av de nya deltagarna för i år är Britta Nenzén i Iggesund.

I bottenvåningen i villan på Idrottsvägen på väg mot Ankarmon, håller Britta Nenzén till med symaskin, jeanstyger och små träbitar. Av de vackert slitna tygerna i många blå nyanser blir det landskapstavlor med mycket havsmotiv och väskor, alla unika i motiv och modell.

– Jag har alltid skapat, från det jag kunde hålla i en penna, men det har alltid varit på hobby-nivå, berättar Britta, som nyligen blivit pensionär efter ett yrkesliv som lärare.

1986 var Britta Nenzén med och bildade Iggesunds konst- och hantverksförening, som var i gång i tio år och ordnade en del utställningar och aktiviteter. Ett tag jobbade hon med keramik, men efter en olycka drabbades hon av en whiplashskada.

– Nu jobbar jag i den takt jag orkar och går på lust. När det blir för tungt med tygerna göra jag örhängen i trä och decopage, eller återanvänder farmors knypplade spetsar till armband.

På samma gata som Britta, bor ytterligare en av konstrundans deltagare, Barbro Wahlqvist, som visar keramik, kläder och måleri hemma hos sig.

– Hon övertalade att vara med i år och jag ser verkligen fram emot att få ta emot besökare och visa mina tyger och det jag gör, säger Britta Nenzén.

Det är nu sjätte året som Öppen ateljé arrangeras i samarbete med Lions club, men om jag räknat rätt så har konstnärerna i Hudiksvall och Nordanstig deltagit i konstrundan under 21 år nu. Så man kan lugnt säga att det handlar om en uthållig tradition.

Förra året utökades tiden från två dagar till fyra, torsdag till söndag och det gäller även i år. Skyltar och tygremsor i lila och gult visar vägen till var och en av de öppna ateljéerna och fikaserveringarna. Det kan också bjudas på en del överraskningar här och var.