Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 bärplockare slår upp tältläger

Ett tältläger med 50 bärplockare har satts upp i södra Tönnebro. Polisen har fått in klagomål från lokalbefolkningen om nedskräpning och har åkt ut till lägret och informerat om allemansrätten.

I torsdags började bäruppköparna köpa bär. Söderhamnspolisen förväntar sig nu att den största anstormningen av bärplockare är på väg - om den ännu inte redan kommit.

- Nu anländer fler människor och då kan vi bilda oss en uppfattning om hur läget ser ut för i år, säger polisen Jan Ekholm.

Det finns redan ett tältläger för bärplockare i södra Tönnebro. Polisen säger att 40-50 personer bor i lägret och att de har fått in klagomål från privatpersoner och markägare. Men Jan Ekholm tycker att läget fortfarande är relativt lugnt - iallafall om man jämför med tidigare år.

- Än så länge är det bara några personer som ringt in och klagat på nedskräpning och liknade saker. Men det blir nog värre framöver, säger han.

Polisen har åkt ut till lägret och informerat bärplockarna om allemansrätten. Bärplockarna får bo på markägarens mark i ett dygn och då rör det sig om två eller tre tält. Vill de bo på marken under en längre tid eller med fler tält måste de få tillstånd av markägaren. Om inte markägaren godkänner detta kan ägaren prata med kronofogden, som i sin tur får kontakta polisen om de tycker att det behövs.

- Får vi en handräckningsbegäran ifrån kronofogden får vi legalt föra bort dessa personer med våld, säger Jan Ekholm.

Hur ofta är markägaren överrens med bärplockare och låter de bo på markerna?

- Det har aldrig hänt under min karriär som polis i alla fall, säger Jan Ekholm.

Som det är i dag kan kronofogden avhysa bärplockarna från marken med stöd av lagen. Men då måste varje person som tvingas lämna platsen betala 600 kronor till kronofogden. Pengar som bärplockarna ofta inte har, vilket gör att notan faller på markägaren.

- Lagstiftningen har inte hängt med i det här problemet. Men det är inte vi som stiftar lagarna utan politikerna, säger Jan Ekholm

Polisen har även informerat bärplockarna om att de måste vara rädda om naturen. Enligt allemansrätten får de inte elda hur som helst och de får inte skada naturen genom att till exempel bryta kvistar.

- Egentligen får de inte lämna några spår efter sig alls. Inga grillar, ingen nedskräpning, säger Jan Ekholm.