Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år sedan "Ingo" gick på knock

/

Det är kanske inte alla som vet, men Ingemar "Ingo" Johansson inledde faktiskt sin proffskarriär i Bergsjö. Året var 1952 och motståndaren hette Olle Tandberg.

Annons

I ett gammalt exemplar av Hudiksvall Tidningen, årgång 1952, kan man läsa om en proffsgala som ägde rum i samband med den så kallade eldfesten i Bergsjö folkpark. En sen lördagskväll den femte september klev den kände Olle Tandberg upp på scen. I andra ringhörnan stod Ingemar Johansson. Johansson som var speciellt omskriven i och med OS-finalen i Helsingfors mot Ed Sanders, där han blev diskvalificerad för passiv boxning och blev från tagen OS-silvret.

Uppvisningsmatchen i Bergsjö var Johansson allra första match som proffs och den drog mycket folk. Omkring 1 500 personer hade tagit sig till parken och en av dem var Gustaf Örn från Bergsjö. Gustaf minns tillbaka till den lördagskväll då han var 20 år.

– Jag minns att det var mycket folk och att det syntes att det var klasskillnad mellan de två. Johansson var bättre. Jag kommer ihåg att jag tyckte att han var mer tekniskt på något sätt, säger Gustaf Örn.

Hur slutade matchen då? Jo, Olle Tandberg tog hem segern, fast i HT dagen efter kunde man läsa följande rad: "Hade det gällt blodigt allvar, hade säkert Olle fått dra det kortaste strået".

Annons