Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5,7 procent har förtidsröstat

Även om förtidsröstningen kan överträffa noteringen 2004 finns det stor risk att de flesta invånarna i Ljusdals kommun röstskolkar i valet till Europaparlamentet. Till och med onsdagen hade bara 5,7 procent röstat.

Annons

Det är omöjligt att i nuläget exakt jämföra förtidsröstningen i år med den som hölls för fem år sedan eftersom då ingick också budrösterna i förtidsröstningsstatistiken (som då kallades poströster).

2004 röstade 1 107 invånare (7,2 procent av kommunens röstberättigade) i förtid i det val som bara lockade 29,68 procent av kommuninvånarna till valurnorna.

På onsdagen, när det fortfarande fanns några dagar kvar för förtidsröstning åtminstone i Ljusdal, var det 864 som hade röstat, vilket är 5,7 procent av de röstberättigade i kommunen.

Som jämförelse kan nämnas att i det allmänna valet (kommun, landsting och riksdag) 2006 förtidsröstade 3 121 eller 20,5 procent av de röstberättigade.