Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5 000 har cyklat på berget

När Järvsö bergscykelpark förra året öppnade lockades 2 500 personer att prova den kittlande utförscyklingen. I år har parken fördubblat besökarantalet.

Martin Ekman, en av initiativtagarna till Järvsö Bergscykelpark, JBP, säger:

– Vi är låsta till Öjeberget vilket innebär att vi aldrig kan ha den högsta fallhöjden eller de längsta lederna, vi kan däremot ha de i särklass bästa lederna.

I parkens begynnelse tog initiativgruppen kontakt med en kanadensisk prakbyggargrupp. De har bland annat byggt bergscykelparken i Whistler som anses vara världens bästa. När byggruppen kom till Järvsö skulle bara en enda led byggas, men av bara farten byggdes flera leder.

Ungefär 2 500 personer besökte under säsongen 2010 Järvsö och Bergcykelparken.

I år har JBP förlängt säsongen med 30 dagar och stänger i början av oktober. Besökarna kommer från hela Sverige. Det är både cyklister med stor erfarenhet och människor som aldrig satt sin fot på ett berg.

Uppskattningsvis 70 procent av besökarna är, enligt Ekman, nybörjare.

Inför årets säsong såg de över ledbeståndet och byggde bland annat flera träbroar i skogen. Leder breddades också. Satsningen har lett till att Järvsö bergscykelpark gått från 2 500 besökare till 5 000 besökare och dubblat sin omsättning från förra säsongen. Nu omsätter JBP ungefär tre miljoner kronor och har 15 personer på lönelistan, vilket utslaget på ett år är 3 heltidsanställda. Servicen har fått ett rejält ansiktslyft.

– Vi har avsatt en kille till att underhålla lederna, och så har vi en anställd som sköter vårt kafé.