Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

437 skäl att flytta

Det är en skammens tid! Jag kan inte tänka på något annat just nu.

Allt annat om EU-valet kan kvitta, utom detta hemska faktum: I min hemkommun, i lilla Nordanstig, finns i dag minst 437 personer som aktivt valt att rösta fram vårt samhälles allra mörkaste politiska krafter: SD!

Jag undrar vilka dessa människor är? Någons förälder, någons barn, någons vän? Kanske någon jag känner och hälsar på när jag handlar, jobbar eller hämtar mina barn på skolan ... Kanske rent av någon jag tycker om?

437 människor i min närhet tycker inte bara att det är okej med lite rasism, att det är okej att sparka neråt på människor som flytt med sina barn undan krig, skräck och svält.

437 människor som inte nöjer sig med att fälla nedsättande kommentarer om svartingar, eller skämta förnedrande om flyktingarna.

Nej, det är mycket värre än så!

437 människor i min hembygd röstade precis in ett av många farliga, oberäkneliga fascistiska partier rakt in i EU (som grundades just för att hindra fascismens återkomst efter andra världskriget).

SD är just nu det näst största partiet i Nordanstig. Och detta trots att inte ens hälften av kommunens invånare deltog i detta val. Jag vågar knappt tänka på vad som händer i höstens val.

Det är sådana här dagar jag glömmer att jag älskar min hembygd och tänker att vi måste flytta från den här bruna hålan. Bort från de 437 människor, vars missnöje och hat är så starkt att man stöder ett parti som hotar samtliga våra grundläggande mänskliga rättigheter och friheter.

Välkommen alla ni 437 att presentera er och berätta vad dessa rättigheter betyder för er och varför ni nu röstar på krafter som motverkar dem!

Just nu ser jag bara med förtvivlan 437 personer i kommunen som burit fram det som mycket väl kan vara början på ett nytt, enat, nazistiskt Europa. Jag är livrädd, för min, mina barns och mina medmänniskors framtid.

Jag hoppas att jag snart kan välja att i stället med hopp se alla de 2 468 kloka människor som trots allt röstade på sunda, demokratiska krafter.

Och jag önskar att alla ni återstående 4 482, som av någon outgrundlig anledning inte röstade i söndags, går till valurnorna i höst och motverkar det otäcka som håller på att hända. Låt det andra fåtalet stå där med skammen!

Petra Modée

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel