Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

42-åriga backklippan tror på sitt Edsbyn inför premiären: "Vi ska nog stångas med Mohed"

Damtrean myllrar av unga talanger. Men det finns strålande undantag. Som Edsbyns klasslirare Marie Karsbo. – Det är fortfarande jätteskoj, men på mina villkor, säger den 42-åriga mittbacken inför ännu en säsong.

Året var 2004.

Den då 30-åriga mittbacken hade just gjort sin första allsvenska säsong med Karlsunds IF, klubben som i dag heter KIF Örebro.

Samtidigt kände Marie Sörensen att hon började bli mätt på fotboll, åtminstone på högre nivå.

– Jag hade ju redan spelat så länge, det blev problem med motivationen. Jag var just klar med studierna på universitet och letade ett jobb inom socialsektorn. Då ringde Sara från Edsbyn, berättar Marie, som numera heter Karsbo.

LÄS MER: Stor sammanställning av damtrean – här är läget i alla lag

Det var gamla lagkamraten Sara Sohlberg (som några år senare drog till Sollefteå och Remsle UIF), allsvenskt ess från Edsbyn, som tipsade om ett ledigt jobb på Ovanåkers kommun.

– Det blev en projektanställning, och lite motvilligt klev jag in i fotbollen i Edsbyn också. Då såg jag det mest som en social öppning på en ny plats, ett sätt att lära känna folk, säger Marie, en Kalmartjej som väl inte hade planerat att rota sig i Edsbyn.

Läs mer: Sänkte topplag

Men då hade en viss Tony Karsbo andra planer.

I dag har paret, som bor i Roteberg, tre barn tillsammans – Simon, 9 år, Marcus, 6 år, och Judit, snart tre år.

Och Marie Karsbo ett antal säsonger i Edsbyn bakom sig, och ännu fler kvar att göra.

– Det blev ett avbrott på några år efter första barnet. Men när konstgräset kom till Ön, då vaknade lusten igen. Och med några kortare avbrott när de andra barnen kom, så har jag spelat på. Det är jag glad för, säger Marie Karsbo, en synnerligen vältränad veteran som ser fotbollen som en perfekt metod för både kondition och rekreation.

Läs mer: Tufft i tvåan

– Så länge jag bara hänger med är det så mycket roligare sätt att träna än att tramsa på gym, till exempel. Men jag skulle aldrig klamra mig fast om jag inte kunde leverera. Samtidigt var jag ju gammal i fotbollen redan när jag flyttade hit, och har avverkar flera generationer numera, säger Marie, som samtidigt värjer sig för en roll som "morsan" i laget eller som lagkapten.

Numera får det bli fotboll lite på mina villkor. Jag tränar när jag kan, ibland mindre och ibland mer. Jag har mycket rutin och stöttar såklart de yngre, men jag vill inte ha överdrivet mycket ansvar. Det här min frizon. Det är nog med ansvar i vardagen med små barn, familj och jobb som ska funka, säger Marie Karsbo, som i dag jobbar som socialsekreterare med inriktning på missbruk och psykisk ohälsa.

På planen är hon den defensiva grundbulten i ett Edsbyn som de flesta tippar som en huvudfavorit till serieseger i division 3. Byn har under 2000-talet pendllat mellan tvåan och trean, men några enstaka dippar i fyran.

– Det ser lovande ut, vi har en bra och jämn trupp. Mohed kan också få ett starkt lag, och där brukar det ju alltid ploppa upp någon division 1-spelare så där plötsligt. Det händer liksom aldrig hos oss, men visst ska vi vara med och stångas i toppen.

Läs mer: Veteranerna som förstärker i Njutånger