Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4 miljoner satsas på Harsagården

Harsa Konferens och Fritid bygger ut för nära 4 miljoner kronor och vill köpa mark för större utbud av skidspår.

– Vi har pratat om utbyggnad i några år nu. Men nu ska vi komma till skott. Troligen sker det i maj så att vi hinner bli klara till nästa vintersäsong, säger Anders Snar, ägare till skid- och konferensanläggningen i Harsa, Järvsö.

En mild vinter har ställt till det en del för Harsaföretaget som ändå haft åtminstone en halv mil skidspår att erbjuda när det varit som sämst på andra håll.

– Så det är inte tal om någon katastrof för vår del även om vi hade många avbokningar runt jul och nyår, säger Anders Snar.

Den stora delen i utvecklingen av huvudbyggnaden i Harsa är att bygga ut i tre våningar så att matsalen blir större och för att få bättre konferensutrymme och grupprum.

– Inte minst matsalen är viktig att utöka eftersom det periodvis är så många som har helpension att de tvingas äta i omgångar, säger Anders Snar.

Samtidigt byggs det också i anslutning till omklädningsrummen så att duschkapaciteten ökar.

– På samma sätt som när det gäller matsalen får vi synpunkter på att det är väl trångt i duscharna emellanåt, säger Anders Snar.

Med sitt höga läge brukar Harsa Konferens och Fritid kunna erbjuda spår för längdskidåkning under tid när många andra har brist på snö. Det kanske mest talande exemplet var för 25 år sedan när Bollnäs hade skid-SM men tvingades flytta alla lopp till Harsa.

– Vi känner att det här med skidåkning är något som håller än och gör att vi vågar satsa framåt, säger Anders Snar.

Anders Snar har i det sammanhanget skrivit till Ljusdals kommun och bett få köpa till mark. Anledningen är att Harsaföretaget anser att den kommunägda marken med slalombacken och de närmaste skidspåren och marken runt stugbyn borde tillhöra friluftsanläggningen i byn.

– Vi behöver även bredda vårt elljusspår och göra någon mer stadionslinga, skriver Anders Snar och nämner den ökade möjligheten att därmed få någon större skidtävling förlagd till Harsa.

Anders Snar säger att konferensdelen höst och vår är ett annat utvecklingsområde för rörelsen.

I fjol hade Harsa Konferens och Fritid 10,6 årsanställda.

– Men med tanke på att det är så säsongsbetonat innebär det 40 personer på lönelistan, säger Anders Snar.

Harsa Konferens och Fritid kan i nuläget erbjuda 154 egna bäddar plus ytterligare 40 i förmedlade stugor i närheten.

När det finns snö finns det sammanlagt åtta mil skidspår.