Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4,8 milj för uppvärmning

Uppvärmningen av en stor del av Ovanåkers kommuns fastigheter går på 4,8 miljoner kronor årligen. Det gäller bland annat skolorna, förskolorna, Folkets hem i Edsbyn och hälsocentralen i Alfta.

Men den kostnaden omfattar inte stora anläggningar som Ön i Edsbyn och Forsparken i Alfta.

Under tisdagen samlades kommunstyrelsen till en temadag om fastighetsfrågor, då bland annat frågan om energieffektiviseringar togs upp. De gäller inte bara uppvärmning utan även den energi som går till belysning.

– Det räcker inte bara att man gör en åtgärd, utan det gäller att ha en helhetssyn. När man åtgärdar ventilation även till exempel se över fönster och belysning, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

I takt med ny energiteknik kommer också nya strängare krav på energieffektiviseringar inom kommunerna.

– Risken är kanske inte att lagstiftningen stänger ner hela verksamheter. Men det finns en risk att kommunen kan få betala stora straffböters om man inte ser till att minska energiförbrukningen, säger Yoomi Renström.

– Energieffektiviseringar gör vi varje gång vi renoverar en fastighet. Det ingår att hitta besparingsmöjligheter. Ett exempel är Alfta sim- och sporthall och Celsiushallen i Edsbyn, säger fastighetschef Christer Berglund och fortsätter:

– I det mesta vi gör ingår också att vidta åtgärder för att minska framtida energiförbrukning.

Tanken med att ha en tema- och faktadag om kommunens fastigheter är att öka kunskapen bland alla politiker i kommunstyrelsen inför kommande beslut som gäller fastighetsbeståndet.

– Vi har alla våra fastigheter och vi måste göra någonting. Ofta är det en liten grupp politiker som sätter sig in i de här frågorna. Nu blir det fler, säger Yoomi Renström.