Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

35 miljoner till allmän vaccinering

Landstinget satsar 35 miljoner kronor för att alla länsbor ska kunna vaccineras mot den så kallade svininfluensan.
Förmodligen blir det då gratis för alla.
– Vi följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det står nog landstingen fritt att ta ut en avgift, men det tror jag inte blir aktuellt, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Landstingsstyrelsen räknar med att ta landstinget får står för hela kostnaden. Därmed kommer landstinget redan svåra ekonomiska läge att belastas av ytterligare en tung post.

– Om vi tar en avgift på 100 eller 200 kronor blir inte det här något som arbetslösa och ensamstående föräldrar prioriterar, säger Ann-Margret Knapp. Sedan finns ju också inom professionen uppfattningen att det här är överkurs.

Förmodligen kommer fler länsbor än vanligt att drabbas av influensa i höst eller i vinter.

– Men vi vet ännu inte hur sjuka svenskarna kommer att bli, säger landstingets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Världshälsoorganisationen har nu klassat den nya influensan, tidigare kallad svininfluensan, som en pandemi. Det innebär att Sveriges beställningar av vaccin aktiverats. Socialstyrelsens riktlinjer innebär allmän vaccinering.

För några veckor sedan skickade landstinget ut en enkät till länets kommuner för att undersöka den allmänna beredskapen inför en pandemi, situationer som är allvarligare än den vi förmodligen får uppleva nu.

Alla kommuner utom en har svarat. Beredskapen verkar variera mellan kommunerna.

– Ett syfte med att skicka ut en sådan här enkät är att kommunerna börjar tänka till. Jag har fått signaler om att man gjort det.

Signar Mäkitalo anser att det ska mycket till innan myndigheternas hantering orsakar dödsfall.

– Det hänger mycket på hur stelbenta man är, om man klarar av att tillfälligt lägga ner andra verksamheter för att koncentrera sig på det här. Skillnaden mot en flyg- eller tågolycka är att det inte inträffar direkt. En pandemi utvecklas under veckor och börjar sprida sig. Man har tid att förbereda sig.