Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

31 miljoner plus – men orolig framtid

Kommunens ekonomi ser ut att gå ihop i år. Faktum är att Bollnäs kommun ser ut att gå mot ett riktigt ordentligt plusresultat. Men ekonomichefen är inte nöjd och varnar för vad som väntar i framtiden.

Efter några ekonomiskt svaga år ser det ut som att Bollnäs kommun kommer att göra ett rejält positivt resultat i år. Prognosen pekar på 31,3 miljoner kronor plus, betydligt mer än de 10 miljoner man räknat med när budgetmålet sattes i slutet av 2014.

Läs också: Ser ut att bli balans i budget

Det låter väldigt bra. Men ekonomichef Karoline Sundström tycker inte att det finns någon anledning att fira.

– Nej, absolut inte. Det här resultatet beror egentligen på att vi har haft engångsintäkter på ungefär 36 miljoner kronor i år, säger hon.

Intäkterna hon talar om kommer framför allt från att kommunen har sålt värdepapper med vinst och fått tillbaka pengar som kommunen tidigare betalat in till sjukförsäkringsbolaget AFA. Och där kommer det inte att finnas mer att hämta i framtiden.

– Utan de bitarna skulle vi absolut inte haft ett så här stort plus i budgeten. Och då ska man komma ihåg att vi höjde skatten med en krona 2014 och samtidigt sänkte överskottsmålet från två procent till en, säger Karoline Sundström.

Läs också: Kommunens ekonomichef säger upp sig

Samtliga nämnder ser ut att hålla sina budgetar i år. Men enligt ekonomichefen betyder det inte att de har gjort ett bra jobb.

– De har inte effektiviserat och reducerat sina kostnader tillräckligt mycket. Det är givetvis bra att det håller sig inom ramarna, men det beror på att både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden fått sina budgetramar utökade, säger hon.

Så hur blir det då med de 31,3 miljoner som kommunen beräknas göra i vinst i år? Kommer de att komma medborgarna till gagn? Kommer de att investeras i något kul? Svaret är dessvärre nej. Nästan hela kakan äts upp av tidigare års underskott.

– Enligt kommunallagen måste årets överskott balanseras mot tidigare underskott. Räknar man ihop årets förväntade resultat med de för åren 2011-2014 återstår bara ett litet överskott på drygt 500 000 kronor, säger Karoline Sundström.

Läs också: Mindre pengar till äldreomsorgen nästa år

Dessutom höjer hon ett varningens finger för vad som väntar i framtiden. Prognoserna pekar på att kommunen kommer att behöva minska sina kostnader med sammanlagt 45 miljoner kronor under 2016-2019.

– 2016 är inga bekymmer, där kommer ekonomin att gå ihop. Men 2017 blir svårare och 2018-2019 ser ut att bli riktigt tuffa år.

Det har framför allt att göra med befolkningsutvecklingen. Prognosen pekar på att befolkningen kommer att öka, men att skatteintäkterna inte kommer att göra det i motsvarande grad.

– Vi har en tuff resa framför oss. Nu måste vi jobba hårt för att hålla i de effektiviseringskrav som måste ställas på respektive nämnd och förvaltning i framtiden, säger Karoline Sundström.

Läs också: Befolkningen ökar – Regionpolitiker varnar för skattehöjning