Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 gigantiska transporter innan vindkraftsparken är klar

Nästan varje natt kör det stora transporter som fått dispens av Trafikverket. Det handlar om delar till vindkraftverken som byggs i Sörby.

Natten mot måndag var inget undantag. En transport lämnade Gävle 01.00 och ska enligt tidschemat vara framme cirka 05.00. Totalt handlar det om 37 vindkraftverk som ska byggas. Björn Sedwall bor inte långtfrån vägen där transporterna ofta passerar.

- Till varje verk går det tre lastbilar med vingar som är 57,5 meter långa plus dragbilens längd, berättar han. Bilar som kör generatorhuset väger 120 ton.

Utöver detta tillkommer torndelarna som är cirka 20 meterlånga.

- Och här krävs det fyra till fem bilar för varjeverk.

Enligt prognosen ska vindkraftverket med sina 37 verk vara färdigbyggd och klar för drift under tredje kvartalet i år. Den beräknade årsproduktionen av el ska kunna försörja motsvarande 76 000 hushåll.

Fram till dess blir det många transporter. Björn Sedwall har räknat ut att om det krävs åtta bilar för varje torn handlar det om 296 transporter totalt.

Nu sker de flesta transporterna nattetid när trafiken är som lägst. Det ligger förstås ett säkerhetstänk bakom det. Trafikverket går ut på sin hemsida och meddelar när dessa transporter sker för att uppmärksamma trafikanter.

Och det är inte helt olycksfritt. Den 8 februari i år så var det en långtradare lastad med en vinge som körde i diket när vindkraftsparken.

Läs också: Sörbypark kan få 37 vindkraftverk