Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 bonusmiljoner i Tools

Fyra personer i Iggesund Tools ledning fick dela på 30 miljoner kronor i samband med försäljningen av bolaget. Övriga anställda fick ingenting.

Mitt under industrisemestern blev det klart med försäljningen av Iggesund Tools till den österrikiska industrijätten Andritz AG.

Försäljningen genomförde ägaren Björn Ramström med hjälp av fyra personer i företagsledningen, tre från Iggesund och en från USA. Dessa personer hade tidigt i processen fått ett erbjudande: att antingen medverka i försäljningen eller avstå. Om de skrev på för att medverka under fem år skulle de få en bonus, oavsett om företaget blev sålt eller inte. Bonusen blev 30 miljoner.

– Det var en stor överraskning, ingen av oss trodde att den skulle bli så stor, berättar Lars Näsman, verkställande direktör vid Iggesund Tools.

I beloppet ingår sociala kostnader. Summan togs ur bolaget och betalades därigenom av den tidigare ensamägaren, Björn Rahmström.

Anställda på Tools har hört av sig och känt sig grundlurade.

– Jag tycker att det är tjuvaktigt hur de har behandlat oss. Personalen har nästan sprungit ihjäl sig mellan maskinerna. Lite uppskattning trodde vi att vi skulle få, säger en av de anställda som vill vara anonym för att inte riskera jobbet.

Tidigare har anställda fått ta del av vinsten genom olika bonusar, senast förra året.

De anställda som hört av sig upplever att de haft hård press på sig under försäljningstiden, att jobben suttit löst och att stämningen är allmänt upprörd på grund av bonusmiljonerna, särskilt med tanke på vilken insats de anställda gjort för att dra hem pengarna.

– Vi känner oss grundlurade helt enkelt.