Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

29 hektar stort område måste saneras

Över 21 400 ton förorenade massor ska saneras.

Håstaholmen är i dag en av länets mest prioriterade förorenade område. Hudiksvalls kommun har skickat in en ansökan till länsstyrelsen om statsbidrag för att kunna genomföra saneringen. Nu ställer sig länsstyrelsen bakom kommunens ansökan och ansöker i sin tur om totalt 51,3 miljoner kronor i statsbidrag hos Naturvårdsverket.

Håstaholmen har tidigare placerats i den högsta riskklassen när det gäller förgiftade områden. Det innebär mycket stor risk för människors hälsa. Föroreningarna finns i bland annat jord, grundvatten och i byggnadsmaterial. Det handlar om främst om dioxiner men även arsenik, bly, koppar, krom, oljeföroreningar och PAH-er.

Området, som är cirka 29 hektar stort, måste saneras för att människor inte ska exponeras för gifterna och för att begränsa spridning till Hudiksvallsfjärden. Om man sanerar kommer mängden dioxin på land minska med uppskattningsvis över 98 procent. Förutom jorden så handlar det om cirka 21 400 ton förorenade massor.

I dag finns det kontor, sporthall och mindre verkstäder inom området. Sågverksamheten upphörde 2003 och i samband med nedläggningen genomfördes två mindre saneringar. Kommunen har i översiktsplanen från 2008 beskrivit området som strategiskt viktigt och med stora möjligheter till förnyelse.

Utredningar visar att saneringen skulle kosta 61 miljoner kronor. Den som tidigare drivit sågverksamheten har ansvar att bekosta 11,7 miljoner kronor. Kommunens ansökan omfattar ett statsbidrag på 50,3 miljoner. Kommunen bedömer också att det tillkommer en kostnad på 750 000 kronor för deras arbete med att genomföra saneringen. Länsstyrelsen har också ansökt om ytterligare en miljon kronor för att vid behov ta in extern hjälp för granskning av projektet.

Projektet kommer att påbörjas med upphandling, projektering och sedimentundersökningar så snart finansieringen är klar. Entreprenadarbeten planeras till 2014/2015.