Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

28-åring svindlade 55 miljoner från SEB

28-åringen från södra Hälsingland hade en huvudroll i den stora bedrägerihärvan mot banken där han jobbade. Nu har han åtalats och riskerar ett mångårigt fängelsestraff.

Fem dagar efter att 28-åringen och en medbrottsling, en 41-åring från Stockholms skärgård, hade tagit närmare 53 miljoner kronor från olika kunder i Skandinaviska enskilda banken AB (SEB) häktades han. 28-åringen misstänktes för grovt bedrägeri och satt häktad i drygt fyra månader.

Sedan dess har 28-åringen flyttat från Stockholm, tillbaka till sin hemort i Hälsingland.

Men nu ska han tillbringa 20 dagar i Stockholms tingsrätt. Efter en lång polisutredning i bedrägerihärvan mot SEB väckte nämligen kammaråklagare Tore Widetjärn på måndagen åtal mot fyra av de inblandade personerna. Rättegången startar den 26 oktober.

28-åringen är misstänkt för tio brott som alla handlade om att komma över stora summor pengar.

Genom sin anställning i banken SEB tog 28-åringen olovligen fram identitets- och kontouppgifter till bankens kunder. Med hjälp av informationen och förfalskade id-kort har hans kumpaner utgett sig för att vara bankens kunder som skulle ta ut pengar.

De försökte fem gånger under juni och juli förra året. Första gången kom de över 1 795 000 kronor. Men i de andra fallen upptäckte bankpersonalen att id-kortet som brottslingarna använde var förfalskade.

I mitten av oktober förra året bytte 28-åringen och 41-åringen strategi. Enligt åtalet har 28-åringen olovligen tagit sig in i ett av SEBs affärssystem och lagt upp transaktioner på totalt 52 880 000 kronor från privatpersoners konton. Pengarna fördes över till flera företag och skulle flyttas vidare till privatkonton som tillhör så kallade målvakter.

Men brottet upptäcktes och de flesta konton hann spärras av bankerna.

Vilket straff åklagaren kommer att yrka på för 28-åringen tänker han inte berätta förrän under slutpläderingen, som blir i december.

- Men det samlade straffvärdet på de här brotten är mycket högt. Rent juridiskt är maxstraffet åtta år, säger kammaråklagare Tore Widetjärn.