Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

27-åring erkänner narkotikabrott

På måndagen inleddes rättegången mot den söderhamnsman som misstänks för en lång rad drogrelaterade brott.

Annons

Under den första av fyra planerade rättegångsdagar behandlades sju av de 28 punkter som mannen står åtalad för – fyra fall av narkotikabrott, två häleribrott och ett fall av tillåtande av olovlig körning.

Rätten ägnade större delen av måndagen åt en händelse i Gryttjesbo i Ljusdals kommun den 25 januari i fjol.

En polispatrull stoppade då 27-åringen i en bil tillsammans med en 40-årig kvinna.

Vid närmare kontroll visade det sig att kvinnan framförde 27-åringens bil under påverkan av narkotika samt att hon saknade körkort för att få köra fordonet.

I bilens nackstöd hittades den narkotikaklassade drogen MDPV och i bilens bagageutrymme en verktygslåda som tidigare anmälts som stulen av ett företag i Näsviken.

Mannen erkänner narkotikabrotten och tillåtande av olovligkörning men förnekar de häleribrott som han står åtalad för.

Att verktygslådan fanns i mannens bil förklarade han med att han ofta lånar ut bilen till andra i sin umgängeskrets och därför inte kan ha koll på allt som finns i den.

– Det är vanligt att man lånar bilar av varandra. Men man vet inte vad som finns i bilen när man får tillbaka den, berättade mannen.

Just bilen var en punkt som den åtalades försvarsadvokat och åklagaren var oense om.

Åklagaren ansåg att bilens värde var så pass lågt att fordonet kan förverkas för att förhindra fortsatt brottslighet.

Försvarsadvokaten menade däremot att det uppskattade värdet på bilen inte stämde och att fordonet var värt tio gånger så mycket. Hans klient borde därför få behålla bilen.

Försvarsadvokaten yrkade även på att det andra häleriåtalet mot 27-åringen skulle ogillas. Det åtalet rör en dammsugare som ska ha stulits från en folkhögskola i Härnösand i slutet av januari.

Dammsugaren, som värderats till 4 900 kronor, hittades i mannens lägenhet i samband med en husrannsakan.

27-åringen menade på att han hittat dammsugaren via en internetannons och därefter köpt den i god tro för 400 kronor av en okänd man i Hudiksvall eller Ljusdal.

– Jag trodde inte att den var stulen eftersom det var en dammsugare, sa 27-åringen.

Rättegången fortsätter närmast måndagen den 5 maj. Tingsrätten kommer då att behandla de punkter där 27-åringen tillsammans med två andra män står åtalade för stöld alternativt häleri, bilstöld och bedrägeri som ska ha skett i slutet av januari i Gästrikland.