Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 procent obehöriga att söka till gymnasiet

Vid Alftaskolan var 25 procent av niorna i våras inte behöriga och 75 procent behöriga att söka gymnasiet. Motsvarande siffror för Celsiusskolan i Edsbyn var 24,1 procent som inte var behöriga och 75,9 procent som var behöriga.

Rektorerna Anders Liljemark för Alftaskolan och Magnus Elfving för Celsiusskolan har därför av barn- och skolnämnden fått uppdraget att göra en analys av betygssituationen och vad man kan göra för att höja antalet behöriga elever till gymnasiet nästa år.

– Jag tycker förstås att det inte är bra att 25 procent av 57 elever som slutade nian i våras inte blev behöriga att söka gymnasiet. Alla elever ska ha möjlighet att nå målen, säger Anders Liljemark.

– Vi har jobbat väldigt mycket med den psykosociala miljön på skolan. För att få alla, personal och elever, att tycka att det är roligt och känna sig motiverade att gå hit, säger Magnus Elfving.

Av kärnämnena matematik, svenska och engelska, så var flest obehöriga i matematik vid Alftaskolan. En ganska stor grupp av de som inte var behöriga kommer från andra länder. Några av de eleverna har bara haft några år på sig att läsa in främst svenskan.

Täta elevkontakter, resultatuppföljningar, åtgärdsprogram och lärarträffar är några sätt för att höja elevernas betyg vid Alftaskolan.

Vid Celsiusskolan är det matematik och engelska som sticker ut. Därför har man gjort en satsning på matematik och utökat timplanen med 40 minuter i veckan och stärkt personaltätheten.

Skolan har också stärkt behörigheten bland lärarna i svenska, matematik och moderna språk.

I höst har man vid Alftaskolan återinfört tema på schemat, vilket innebär att flera ämnen jobbar ihop. Detta mycket för att öka lusten att lära och arbetsglädjen bland eleverna, enligt Anders Liljemark.

Vid Celsiusskolan jobbar en grupp med bland andra en engelskalärare och en svensklärare mer flexibelt. På så sätt kan de rycka in och hjälpa elever som behöver stöd.

För att vara behörig att söka till gymnasiet måste man ha godkända betyg i kärnämnena plus ytterligare fem ämnen om man söker yrkesförberedande program och ytterligare nio ämnen om man söker studieförberedande ämnen.

De elever som inte kommer in på gymnasiet kan gå introduktionsprogrammet för att läsa upp ämnen.