Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 miljoner till nya förskolan

Kommunfullmäktige beslutade på måndagskvällen att satsa 24,5 miljoner för att kunna bygga den nya förskolan i Edsbyn. Dessutom anslås 450 000 kronor för solceller för att minska mängden köpt el.

Får kommunen statligt stöd för solcellerna kan man dock minska investeringsbeloppet.

Men debatten innan beslutet handlade om vilken typ av kök, som förskolan ska få. Den handlade om tillagningskök eller mottagningskök. I ett tillagningskök lagas all mat och i ett mottagningskök sker viss tillagning av till exempel grönsaker och man tar emot rätter från kommunens storkök.

Isa Wallmyr (KD) började debatten med att tala för ett tillagningskök.

– Det är en investering för framtiden, sade Isa Wallmyr.

Även Jan Wahlman (V) vill ha ett tillagningskök liksom Gun-Marie Swessar (C). Gun-Marie Swessar framhöll vikten av att ha ett tillagningskök vid en förskola.

Kommunalrådet Yoomi Renström (S) påminde om den stora satsningen på dels ett tillagningskök för äldreomsorgen vid Sunnangården i Alfta, dels ett tillagningskök för skolans behov vid Celsiusskolan. Hon tyckte det var märkligt att den satsningen plötsligt inte verkade vara värt något.

Även Mikael Jonsson (M) tog upp satsningen på de två storköken i ett av sina inlägg.

Hans Jonsson (C) konstaterade i sitt inlägg att förskolorna i kommunen har tillagningskök. Jennie Forsblom (KD) konstaterade att vid alla förskolor finns kök där man även kan laga mat med barnen.

Centerpartiets och Kristdemokraternas förslag om tillagningskök ledde till votering, där förslaget även fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna (17 röster). Mot förslaget röstade Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, som vill ha ett mottagningskök (22 röster).