Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 000 barn med viktiga åsikter

Ung Röst 2014 är Rädda Barnens landsomfattande enkät som genomförts med 25 000 barn i årskurs 6, 8 och första året i gymnasiet. De frågor som ställdes omfattar såväl kommunala som nationella ansvarsområden och täcker teman som inflytande, utbildning, trygghet, framtid och psykisk ohälsa.

Rädda Barnen har i Ung Röst fått ett brett och kraftfullt underlag och därmed en god bild av hur barn och unga i Sverige tänker om sin situation och sin vardag. Undersökningen genomsyras i alla delar av artiklarna i Barnkonventionen (FN:s konvention om barnets rättigheter) och utgår främst från den kritik som Sverige fått från FN:s kommitté för barnets rättigheter, men även från andra områden där Rädda Barnen vill undersöka hur barn själva upplever sin situation.

Eftersom Sverige har antagit Barnkonventionen betyder det att regering, riksdag, kommuner och landsting har en skyldighet att förverkliga den. Ung Röst 2014 visar att många barn i Sverige har det bra, men det finns mycket kvar att göra. Det är nu dags att ta barnens åsikter och tankar på allvar.

Enligt artikel 12 i Barnkonventionen har våra barn och unga rätt att uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör dem.

* 91 procent tycker att det är viktigt att de som bestämmer lyssnar på barn och unga

* 47 procent tycker att de har små möjligheter att föra fram sina åsikter till de som bestämmer i kommunen

* 60 procent vill ha fler möjligheter att påverka i frågor som rör barn och unga

Rädda Barnen har lyssnat på barn och unga och vår ambition är att den insikt och kunskap som 25 000 barn och unga har gett oss ska spridas och att de som påverkar barns uppväxtvillkor ska ta den kunskapen till sig och – med allvar och respekt – agera.

Margareta Elensky, Rädda Barnen Gävleborg, Laila Jonsson, Ljusdal, Birgitta Mårtensson, Bollnäs, Sylvia Wiksten, Söderhamn, Louise Horvath, Ockelbo, Åsa Glitterstam, Hudiksvall, Elin Englund, Edsbyn, Görel Muller, Gävle, Irene Wickström, Sandviken/Hofors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel