Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

220 underkända avlopp

I Ovanåkers kommun finns det 220 underkända enskilda avloppsanläggningar, som nu måste börja åtgärdas fram till 2020. Det visar den inventering av enskilda avlopp som gjordes i fjol.

Miljö- och byggnämnden tog vid sitt senaste sammanträde upp denna fråga och konstaterade att miljökontoret nu ska börja driva ärenden. Målet är att 15 procent av avloppen ska åtgärdas per år fram till 2020, enligt de statliga mål som är uppsatta.

Det kommer också att skickas ut information till berörda fastighetsägare.

För en enskild fastighetsägare kan det röra sig om stora belopp för att åtgärda ett underkänt avlopp. Frågan är om det finns ekonomisk hjälp att få.

– Nej, inte mig veterligen. Detta är ju en del av fastighetsägarens ansvar. För många kommer detta inte som en överraskning, utan man har vetat om det sedan länge. Men det kan ju finnas de som nyligen har köpt en fastighet och inte som inte har fått vetskap om avloppets standard, säger miljö- och byggnämndens ordförande Patrik Eriksson (MP).

Men han ser också på denna fråga ur en annan aspekt.

– Det avloppsvatten du släpper ut är ju direkt kopplat till din egen och andras hälsa. Det beror ju i sin tur på vilket avlopp du har. Ett nytt avlopp, om det gamla är underkänt, är en ren investering, säger Patrik Eriksson.

När det kommer ut näringsämnen genom otillräckligt renat avloppsvatten kan det leda till förhöjda nitrathalter i grundvattnet. Bakterier och virus kan förorena dricksvatten och badvatten.

Otillräckligt renat avloppsvatten kan leda övergödning av sjöar, vattendrag och kustnära vatten.

I en del fall har anläggningen helt enkelt blivit för gammal och i en del fall har kraven skärpts sedan den byggdes och installerades.

Det finns också de som har placerats fel eller är feldimensionerade.