Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22 000 goda skäl att skrota ambulansjouren

Hittills har den politiska majoriteten i Region Gävleborg förhållit sig kallsinnig till protesterna från ambulansen. Men nu kan man ana ett förändrat tonfall.

Frågan är om man verkligen klarar av att släppa på prestigen för att riva upp det hårt kritiserade förslaget.

Regionens tanke var att spara 4,5 miljoner kronor på att införa jour. För ambulanspersonalen betydde denna, i sammanhanget blygsamma, summa stora förändringar. Istället för betald arbetstid på natten ska de vara på jobbet och sova där, men bara få betalt om något händer.

Efter månader av förtvivlade protester från ambulanspersonalen, fackligt raseri, ett 30-tal uppsägningar och en avhoppad ambulanschef senare, tycks den politiska ledningen äntligen vaknat. Nu har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valt att kalla ambulansledningen till möte för att få klarhet i vad som händer och hur situationen ska lösas.

Regionrådet Eva Lindberg, Socialdemokraterna, har tidigare envist hävdat att ambulansfrågan inte är politisk utan en sak för sjukvården att hantera. Nu har hon svängt.

"Frågan har blivit större än en bara en sjukvårdsfråga. Nu handlar det om förtroende", säger hon i en intervju.

Man får anta att det som främst gett politikerna skrämselhicka är ambulanspersonalens massflykt.

Hittills har omkring 30 personer sagt upp sig från ambulansen. I Sandviken och Hofors har nästan halva personalstyrkan sagt upp sig. Ett antal anställningar har gjorts sedan dess men stora problem väntas med bemanningen.

Nyligen avslöjades att Region Gävleborg kommer att behöva hyrsjuksköterskor för att täcka upp 22 000 arbetstimmar eller 2750 arbetsdagar i år.

Det är förstås 22 000 skäl för regionens ledning att reagera. I synnerhet i en region där kostnaderna för inhyrd personal har skenat de senaste åren. Allt på grund av regionens oförmåga att rekrytera personal – och att behålla den.

Tanken har varit att tillsammans med facket följa upp den nya jourmodellen av ett knappt halvår. Men hur kommer ambulansverksamheten i Gävleborg att se ut då?

Faktum är att man i regionrådets uttalanden kan ana att man öppnar för att skrota jourbesparingen, även om Eva Lindberg konstaterar att det inte går att riva upp beslut hur som helst.

"Nu vill vi först avvakta och se hur ambulansledningen resonerar och vilka lösningar de har. Skulle de inte ha något alls att komma med får vi väl se hur vi går vidare."

Det svider för politiker att släppa på prestigen, men ibland är det nödvändigt.