Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-taggare föll för 17-åring

Jaktveckan i Voxnahallan i trakten av Ängersjö kommer inte Teresia Olsson, 17, elev på jaktlinjen vid naturbruksgymnasiet i Ljusdal, att glömma.

Naturbruksgymnasiets elever hade en kvot på två tjurar och en kalv, när de drog ut på sin jaktvecka. När den var över hade Teresia fällt de två tilldelade tjurarna, en 20-taggare på första jaktdagen, måndag, och en sextaggare på onsdagen.

– Grabbarna var lite avundsjuka, berättar Teresia, som är ensam tjej bland de tio eleverna i tredje årskursens jaktlinje.

– Det är nog inte många 17-åringar som fått fälla en sådan, säger hon, inte utan stolthet.

Så länge som hon gått på egna ben har besöken i slakthuset tillsammans med pappa under höstjakten varit en tradition. Det är också där hon grundlagt sitt intresse för att en gång själv gå på jakt. I fjol var det dags för egna vapenlicenser. Och sedan dess ägnas alltmer tid åt olika former av jakt.

När hon inte går i skolan?

– På helgerna jagar jag hemma i Gnarp tillsammans med en kompis, som gick på naturbruksgymnasiet i fjol.

Det ska mycket till i fortsättningen för att slå den gångna veckans rekord. Att få fälla en 20-taggare som sin första älg över huvudtaget blir ett svårslaget rekord.

Köttet från de fällda djuren är styckat och sålt av Naturbruksgymnasiet, som bland annat med de intäkterna finansierar de jaktresor som ingår i tredje årskursen.

– Men skallarna och hornen får jag behålla, säger Teresia.

De kommer så småningom att hänga på väggen, dokumenterande hennes rekordvecka i skogarna kring Ängersjö.