Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

199 gävleborgare krävs på A-kassa

I runda tal 200 gävleborgare som lämnat Kommunals A-kassa har fått kravbrev på avgiften för uppsägningstiden. Om pengarna inte betalas kopplas kronofogden in.

Kommunals A-kassa kräver att 19 700 medlemmar som lämnat kassan betalar in en uppsägningsavgift. Hittills har 8 500 nåtts av kraven, av vilka 199 finns i Gävleborg.

Det rör sig om totalt cirka 17 miljoner kronor som ska in. Det är pengar som kassan ska leverera till staten, enligt en lagändring som infördes i januari 2007.

Totalbeloppet för vårt län har inte räknats fram av A-kassan centralt. För den enskilde rör det sig om högst tre månadsavgifter som ska betalas.

• Kraven gäller personer som lämnade A-kassan år 2007. Varför har det dröjt så länge innan avgiften krävts in?

- Det här är något helt nytt för oss och det har tagit tid. Vi har varit tvungna att köpa in nya datasystem och anställa mer personal för att hantera den uppkomna situationen, säger Berit Markeryd, biträdande kassaföreståndare.

Kravbreven började skickas ut i januari i år. Förfallotiden är tre veckor. Om pengarna inte betalas in lämnas kravet över till kronofogden för indrivning. Hittills har bara en person i vårt län hamnat hos fogden för obetald A-kassa.

Den som har egna upplevelser av att bli krävd på obetald A-kassa, får gärna höra av sig till redaktionen.