Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

19-åring omkom i våldsam singelolycka

19-årige Mattias Johansson från Ljusdal omkom när en bil körde av vägen och voltade på länsväg 731 mellan Ljusdal och Tallåsen.

Annons

– Fyra unga män satt i bilen som blev totalt demolerad. 19-åringen var död när vi kom till olycksplatsen, berättar räddningstjänstens insatsledare Bengt-Olov Wennberg.

Strax före klockan ett under natten till söndag larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en singelolycka i Ångsäter mellan Ljusdal och Tallåsen.

När räddningstjänsten kom till olycksplatsen var Mattias Johansson redan död. En annan 19-åring hade tagit sig själv till sjukhus medan en tredje passagerare skadades lindrigt och fördes med ambulans till Hudiksvalls sjukhus.

Den 18-årige föraren avvek från platsen men hittades av en polispatrull. Han greps och fördes till polishuset för provtagning.

Hastighetsbegränsningen vid olycksplatsen är 70 kilometer i timmen, men insatsledaren Bengt-Olov Wennberg är övertygad om att bilen har färdats mycket fortare.

– Det måste ha gått väldigt fort. Bilen voltade och hamnade till slut 50 meter ut på en åker. Ingen person fanns kvar i bilen när vi kom dit, varför vi befarar att de inte använt bilbältena.

Det samlades snabbt många ungdomar vid olycksplatsen och en krisgrupp för psykiskt och socialt omhändertagande aktiverades på församlingsgården i Ljusdal.

Cirka 80 ungdomar fick hjälp och stöd på församlingsgården. Det var anhöriga, kompisar och bekanta till de personer som var inblandade i olyckan.

– Vi har haft samtal med ungdomar under hela natten. Det var en tragisk händelse och många grät. De sista personerna lämnade församlingsgården klockan sex på morgonen, berättar Bengt-Olov Wennberg.

På söndagen hölls förhör och jouråklagaren beslutade därefter att släppa den 18-årige föraren. Han är fortsatt misstänkt för vållande till annans död, rattfylleri, vårdslöshet i trafiken alternativ grov misstanke i samtliga punkter.