Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1809 – i kärlek och krig

/
  • Greger Ottosson berättar livfulla historier om det som hände vanligt folk under 1809.

Västerbottensteaterns skådespelare Greger Ottosson turnerar just nu runt med föreställningen 1809 i kärlek och krig. Mats Fierras har fascinerats av vad "en Greger" har att berätta.

Annons

För jämnt tvåhundra år sedan, år 1809, var Sverige ett land i krig, kaos och upplösning. Ryssland hade erövrat Finland, tagit övre Norrland och landsatt trupper i Roslagen. I söder hotade Bonaparte. Sedan ett år tillbaka var Sverige i krig med Danmark, som med hjälp av franska trupper, ledda av marskalk Jean Baptiste Bernadotte, hotade att tränga in både söder- och västerifrån. Och i spetsen för Sverige står en klent begåvad monark, kung Gustav IV Adolf.

Allt det där kan man läsa om i historieböckerna, men det man inte kan läsa sig till, nämligen om hur den lilla människan hade det, det får man dess bättre veta av Västerbottensteaterns Greger Ottosson, som är ute på en berättarturné med enbart en plugghäst, en sådan bänk som Linné hade, ett munspel och en manuspärm ifall han skulle komma av sig. Det är ingen risk, då ljuger han bara ihop något.

Av "en Greger" får man bland annat veta hur den svenske soldaten Bernhard och hans nyblivna hustru Elisa hade det. Tänk er själva: alldeles nygifta var de och så blir han inkallad! Elisa blir förstås förtvivlad, hon vill ju inte skiljas från honom, men då kommer Bernhard på en lysande idé: han låter Elisa ta på sig soldatuniform, leder ombord henne på fartyget och säger åt henne att vara tyst för att inte avslöja sig. Väl framme i Umeå så försvinner Bernhard i krutröken på slagfältet. Elisa går oroligt omkring och letar efter honom samtidigt som hon (ordentlig som hon är) plockar upp all dyrbar ammunition som gått till spillo när soldaterna har stupat, en välgärning hon får medalj för efter kriget. Varje soldat fick bara med sig femton skott. Då gällde det att vara sparsam och pricka rätt!

Och så har vi skrönan om Nils Nilsson, som sitter ute på en ö i godan ro och tror sig ha sluppit undan krigets helvete när plötsligt ett ryskt sjukhusfartyg en dag kastar ankar vid ön. Nils Nilsson tas till fånga och sätts genast i arbete på fartyget. Där får han lära sig att amputera armar och ben och knacka kotor och gud vet allt, och Nils blir till sist så skicklig på det gräsliga jobbet att han kan öppna eget när kriget väl är slut.

"En Greger" är en skicklig berättare och även om historierna kan vara nog så otäcka är det ändå mycket trivsamt att lyssna på hans svada. Och en duktig musikant är han också!

Föreställningen kommer till Hudiksvall den 4 november och jag uppmanar alla som vill ha en trevlig kväll att gå och se den.

Mats Fierras

Mer läsning

Annons