Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18 personer varslas på Plyfa

Minskad orderingång gör att 18 personer riskerar att få sluta på fanertillverkaren Plyfa i Hassela.
– Det är väldigt viktigt att marknaden kommer igång igen så att vi inte riskerar att mista duktig personal, säger Fredrik Lenz, VD på Plyfa.

Personalen och de fackliga organisationerna informerades under fredagen om att den minskade orderingången kommer leda till att produktionskapaciteten måste reduceras. För medarbetarna och fackförbundet GS kom beskedet som en chock.

– Det var inte väntat. Det har varit en nedgång i ordar men nyss hade vi jobb över öronen. Det verkar som om marknaden bara tvärvänt, säger Andreas Faxby som är ordförande för GS-facket på Plyfa i Hassela.

18 anställda kommer att varslas, arbetsgivaren ska förhandla med fackförbunden den 14 oktober. Enligt Fredrik Lenz är det sju visstidsanställda som inte kommer att få sina kontrakt förlängda och elva fast anställda som kommer att få gå.

– Både vi och de hade ju hoppats på en förlängning, säger Fredrik Lenz.

– Det är många yngre som har kommit in på slutet som riskerar att få gå och det känns väldigt tråkigt, säger Anders Faxby.

Från och med den 16 oktober kommer svarvningen att minskas med ett skift för att anpassa verksamheten utifrån den efterfrågan som finns. Fredrik Lenz säger att oroligheterna runt om i världen påverkar Plyfas verksamhet i Hassela.

– De allra flesta kunderna har minskat sina beställningar, vi måste anpassa vår kostym efter efterfrågan. Vi går ned i skift för att inte producera för mycket, säger Fredrik Lenz.

85 kollektivanställda, 9 tjänstemän och ungefär 10 entreprenörer berörs av varslet i Hassela.