Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18-åriga Elida från Järvsö tävlar i SVT-programmet Genikampen: "Jag vill bryta normer"

18-åriga Elida Thunell från Järvsö är en av årets deltagare i tävlingsprogrammet Genikampen i Sveriges Television. Hon hoppas att hennes medverkan ska inspirera ungdomar till att satsa på skolan. – Jag vill bryta normer, säger hon.

Annons

Genikampen är ett program där deltagarna tävlar i olika grenar som ofta går ut på snabbhet, strategiskt tänkande och samarbete. Två lag ställs mot varandra och varje vecka tvingas en person att lämna programmet.

En av årets tolv deltagare år 18-åriga Elida Thunell från Järvsö. Förra året sökte hon av en ren slump till Genikampen, utan att ha sett programmet innan. Men då hade slutcastingen redan gjorts så hon kom inte med. Hon uppmanades då att söka till den tredje säsongen, vilket hon gjorde.

– Nu hann jag se den andra säsongen innan jag sökte och då tyckte jag att det såg hur kul som helst ut, säger hon.

Genikampen spelades in i början av juni i Nynäshamn. Elida Thunell studerar till vardags på naturvetenskapsprogrammet med inriktningen alpin idrottsutbildning i Svenstavik. Hon berättar att hon inte var nervös under inspelningen, mycket tack vare utförsåkningen.

Se också: Järvsöbonden berättar om kärleken efter tv-programmet: "Hon är en jättebra tjej"

– Genom skidåkningen har jag lärt mig hur jag kopplar bort nervositeten och omvandlar den så att jag blir taggad. Jag hade ganska mycket hjälp av att jag är vad vid tävlingssammanhang.

Programmet börjar sändas i slutet av augusti och Elida Thunell kan i dagsläget inte avslöja hur det gick för henne. Hon säger dock att hennes förväntningar på inspelningen uppfylldes och att det var roligt att träffa de andra deltagarna.

– Det var elva intressanta personer och det var häftigt att få lära känna dem. Sedan var tävlingarna komplexa, ovanliga och roliga. Det var världens häftigaste grej att få vara med och tävla.

Läs även: Så säger man om midsommarfirandet i Järvsö

En av anledningarna till att hon valde att vara med i Genikampen är att hon vill bryta normen för hur en smart person ska vara.

– Jag är ju en tonårstjej som går idrottsgymnasium så jag är väl inte den typiska bilden av hur en smart person är. Jag vill visa att det är okej att vara smart och annorlunda och inte passa in.

Läs även: Hon dansar med djävulen i hälarna

Elida Thunell hoppas också att hon med sin medverkan kan inspirera andra ungdomar som går i skolan.

– Jag har väl alltid känt att det inte är riktigt okej att vara duktig i skolan och att det inte är coolt att ha bra betyg. Men jag tycker att det är häftigt att vara smart och kämpa i skolan för betygen. Mitt budskap till unga killar och tjejer är att fortsätta kämpa och inte låta någon trycka ner er bara för att ni är duktiga i skolan.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!