Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

178 flyktingar får boende i Delsbo

Hewal Fastigheter AB i Delsbo har fått avtal om 178 platser för asylsökande. I dagsläget ser det ut som att de första kommer att anlända inom tre veckor.

För att tillmötesgå asylsökandes behov har Migrationsverket upphandlat tillfälliga boenden. De har fått avtal om drygt 1 200 sådana boendeplatser runt om i landet, varav över 14 procent har sitt säte i Delsbo.

Lars Ulander, chef för Migrationsverket i Söderhamn, förklarar att de anser att lägenhetsplatser är det bästa boendet för asylsökande. Men när dessa inte finns tillgängliga hyr de istället tillfälliga boenden. Exempel på sådana är vandrarhem, hotell och studentboenden.

– Det är tak över huvudet som gäller, det är det primära. Allt annat får vi lösa efter bästa förmåga, säger han.

Hewal fastigheter driver i sin verksamhet Svanbacken strandhotell i Delsbo. Och enligt Lars Ulander finns det just nu viss oro bland invånarna i området.

– Vi har full förståelse för det kommer att vara så initialt. Det här är något nytt och okänt och det kommer inte att bli problemfritt. Trösten är att motsatsen brukar bevisas ganska snabbt, säger han.

Till en början såg det ut som att de asylsökande som skulle komma till Delsbo endast var ensamstående män. Men nu verkar det också kunna bli en del barnfamiljer som anländer.

Kommunen ska då kunna erbjuda de asylsökande barnen skolgång så snart det är lämpligt för dem med hänsyn till deras personliga förhållanden, men det bör ske senast en månad efter ankomsten till Sverige.

– Det är första gången jag ställs inför en sådan här möjlighet, men vi ska självklart göra allt vi kan. Och vi ska se till att lösa det, säger kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt.