Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åring döms för mordet på Yazan Alosh

Tre av fyra åtalade fälls för inblandning i dödshändelsen.

På torsdagen meddelade Hudiksvalls tingsrätt domen.

Den huvudåtalade 17-åringen döms för mord. Han döms till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

Tingsrätten anser att han uppsåtligen berövade livet på Yazan Alosh genom att hugga honom i buken med kniv. Rätten anser att han måste ha varit medveten om risken att offret skulle dö.

I domen vägs också in att 17-åringen lämnade platsen utan att se till att offret fick vård, och bedömer att han var likgiltig inför följden av sitt agerande.

Läs mer: Samma dag som domen sade 17-åringens advokat att de räknar med att överklaga

Två av de övriga tre åtalade döms för brott.

En 17-åring döms för medhjälp till vållande till kroppsskada samt brott mot knivlagen. Tingsrätten anser att han har hjälpt till genom att överlämna en kniv till sin kompis, trots att han borde ha insett att det fanns en risk att någon skulle skadas. Däremot är det inte bevisat att han insåg att kniven skulle användas med dödlig utgång, anser tingsrätten. Han döms till 50 timmars ungdomstjänst.

Den 16-åring som varit åtalad för samma brott frias helt.

En 18-åring fälls för skyddande av brottsling. Han har medgett att han tvättade av mordkniven och grävde ner den i en trädgård, men nekade ändå till att ha skyddat en brottsling, eftersom den huvudåtalade nekar till brott. Han döms till skyddstillsyn med en särskild föreskrift om behandling.

Domen kommenterades i en livesändning här på helahälsingland.se, sändningen finns som repris ovan.

Åklagaren ville att 17-åringen skulle fällas för mord och grov misshandel och yrkade på fyra års sluten ungdomsvård.

Se tv-intervjun med åklagaren: "Den strängaste påföljden"

17-åringens advokat ansåg i stället att tonåringen skulle frias, och pekade på problem med vittnenas iakttagelser under natten.

Se tv-intervjun med försvarsadvokaten: "Åtalet ska ogillas i sin helhet"

Det var natten mot den 19 september som 18-årige Yazan Alosh knivdödades i centrala Söderhamn i samband med ett ungdomsbråk.

Se tv-intervjun med målsägandebiträdet till Yazans anhöriga: "Det är inte samma familj längre"

17-åringen har sagt att Yazan Alosh tog en kniv ur hans ficka under tumultet, att Yazan föll till marken, och att Yazan själv höll i kniven som då åkte in i hans kropp.

Tingsrätten tar dock fasta på rättsläkarens utlåtande om att kniven måste ha trängt in i offret med full kraft, samt vittnesuppgifter om att 17-åringen höll i kniven och högg offret i buken.

Se rekonstruktionen: Den mordåtalade visar sin version av knivbråket

Yazans kompis blev knivhuggen i bröstet vid samma tillfälle, och 17-åringen åtalades för grov misshandel av honom, men nekade även på den punkten. Torsdagens dom innebär att han frias från den åtalspunkt som gäller grov misshandel.

Hudiksvalls tingsrätt skriver i domen om den åtalspunkten att det inte är utrett om Yazans kompis skadades av mordvapnet eller av en annan kniv, och inte heller vem som knivskadade honom.

Se tv-inslaget: Yazans kompis i rättssalen

Läs mer:

Clemente: Ont om svar i mordrättegångar

Sjölund: Låt inte hans son ha blivit mördad förgäves

Intervju med ungdomspolisen: Tragiskt när så unga är inblandade