Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åring attackerade kvinna i bil – nu döms han till ungdomstjänst

En ung Bollnäskille har nu dömts för två fall av misshandel och ett fall av skadegörelse. Allt inträffade under några dagar i början av november förra året.

Det började med att han på eftermiddagen den femte november befann sig på Sjukhusvägen i Bollnäs. Han stod mitt i vägen och vinglade med armarna framför ansiktet.

En kvinnlig bilförare stannade för att se om han behövde hjälp. Då attackerade pojken hennes bil och både sparkade och slog på den.

Läs också: Pojke attackerade kvinna i hennes bil

Därefter kastade han sig in i baksätet på bilen och tog bakifrån ett tag runt kvinnans hals. Hon lyckades komma loss ur greppet, men pojken fick då tag i den halsduk hon hade runt halsen.

Han drog i halsduken som en strypsnara och kvinnan fick allt svårare att andas. Som tur var dök en främmande person upp och slet ut pojken ur bilen. Han brottade ner pojken på marken utanför bilen och sedan sprang båda två därifrån.

17-åringen säger sig själv ha varit för full för att minnas om han begått gärningen och att han den här speciella dagen mådde mycket dåligt. Men han hävdade också att han även om han gjort det så hade han gjort det utan uppsåt och att han därför heller inte har begått något brott.

Läs också: Man attackerades utanför skola av maskerade män med yxa och machete

Hudiksvalls tingsrätt väljer emellertid att gå på kvinnans berättelse, som också har stöd av två vittnen. Man väljer också att gå på målsägarsidan när det gäller nästa åtalspunkt.

Den händelsen inträffade några dagar senare på den skola som 17-åringen går på. Han gav sig då på en annan yngling och slog denne i ansiktet så att den slagne började blöda näsblod och dessutom fick sina glasögon förstörda.

I det här fallet säger sig 17-åringen ha handlat i en känsla av nödvärn eftersom den andre gjorde en rörelse med armen. Men på beskrivningen han själv ger, tillsammans med målsägarens berättelse och ett vittnes iakttagande tror inte rätten på historien med nödvärn.

Den unge mannen döms nu därför för två fall av misshandel och ett fall av skadegörelse till 45 dagars ungdomstjänst. Utifrån brottens karaktär skulle han egentligen ha fått 21 dagars fängelse, men då han bara var 16 år när brotten begicks nöjer sig rätten med ungdomstjänst.

Han ska dessutom betala skadestånd till den kvinna han attackerade, 19 000 kronor plus ränta, och det försäkringsbolag hon har med drygt 11 000 kronor. Han ska också betala 3 000 kronor i skadestånd till den yngling han slog i ansiktet några dagar senare.

Läs också: Många bilar förstörda i Bollnäs