Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

150 personer kontrollerades vid polisinsats

Ett flertal myndigheter fanns under torsdagen på plats intill Mohed camping för att bilda sig en uppfattning om situationen med de många EU-medborgarna som bosatt sig på området.

Under torsdagen fortsatte polisen sin riktade insats mot Mohed och det hundratal EU-medborgare som är bosatta på byns campingområde. På plats fanns även ett flertal andra myndigheter för att samverka med syftet att skapa sig en bild över den uppmärksammade situationen.

– När det kommer många nya människor till en liten ort skapas en viss oro och det blir många spekulationer och rykten. Därför vill vi prata med dessa personer för att bygga situationen kring fakta i stället, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Polisen fanns närvarande intill idrottsgården med ett tiotal patruller under större delen av onsdagen. Ett 150-tal fordon kontrollerades och i ett fall utfördes en flygande besiktning. Nykterheten visade sig vara på topp och endast ett lägre antal ordningsböter delades ut för mindre trafikförseelser.

All trafik från campingområdet leddes in i polisens fållor där närmare tio fordon kontrollerades.

– I dag har vi däremot redan vid lunchtid fått göra fyra besiktningar, säger MIkael Hedström.

Läs även: Så säger campingägaren.

Syftet med polisen insats är att bygga en god relation till EU-medborgarna för att på så vis få veta mer om deras situation. Med hjälp av tolk har ett flertal samtal förts med de boende på campingen.

– Vi vill höra om de kan ha blivit utsatta för någon form av brott, som till exempel människohandel. Men vi har inte fått några indikationer på att så skulle vara fallet, säger Mikael Hedström.

Tillsammans med representanter från Söderhamns kommun, Skatteverket, räddningstjänsten, socialtjänsten och miljöinspektörer besökte han under torsdagens campingområdet. Där kunde man konstatera att bland de runt hundra bosatta personerna fanns närmare 30 barn, de flesta i förskoleålder.

På området fanns även ett stort antal bilar som kommunens representant Lars Ståhl kontrollerade tillsammans med miljöinspektörer. En handfull av dessa fordon bedömdes vara en miljörisk och kommer att transporteras bort från platsen.

– Jag tror att det är jätteviktigt att visa att samhället bryr sig och att man tar problematiken på allvar. Det vi kan göra genom samverkan är att vara nära och försöka fånga upp dessa problem, säger Lars Ståhl.

Efter den två dagar långa insatsen kommer polisens insatschef att göra en bedömning av läget för att kunna planera det fortsatta arbetet. Hur det kan komma att se ut ville polisen inte kommentera närmare under torsdagen.